Nieuwbouwtuin

Als je een nieuwbouwhuis koopt, hoort daar natuurlijk ook een nieuwbouwtuin bij. En die nieuwbouwtuin moet uiteraard ook bij de stijl van het huis passen. Anders komen, en het huis, en de tuin, allebei niet tot hun recht.

nieuwbouwtuin

Wat zijn de kosten voor een nieuwbouwtuin aanleggen?

De kosten van het aanleggen van een nieuwbouwtuin kunnen erg variëren. Dit omdat er verschillende factoren zijn die mee bepalen in de prijs. Het ligt onder ander aan de omvang van uw nieuwbouwtuin, of u het zelf doet, of dat u het een hovenier laat doen. Ook kunnen de dingen die u kunt aanleggen erg in prijs verschillen. Hieronder de gemiddelde prijzen op een rijtje. Deze kosten zijn exclusief het uurtarief van de hovenier.

CategorieTypePrijs
Drainage €900,- en € 1.400,-
Schuttingen Hout met houten palen €60,- – €70,- per strekkende meter
Schuttingen Hout met betonnen palen €85,- – €90,- per strekkende meter
Schuttingen Composiet €90,- €100,- per strekkende meter
Straatwerk Betontegels €25,- – €30,- per m²
Straatwerk Keramische tegels €30 – €35,- per m²
Straatwerk Natuursteen €55,- – €60,- per m²
Gazon Gerelateerde Diensten Graszoden leggen €5,- – €10,- per m²
Gazon Gerelateerde Diensten Kunstgras leggen €5,- – €10,- per m²
Overige Diensten Border aanleggen €10,- – €25,- per m²
Overige Diensten Beplanting aanbrengen €10,- – €25,- per m²
Overige Diensten Opsluitbanden plaatsen €3 – €5 per strekkende meter
Tuin laten afgraven €10,- – €15,- per m²

Wilt u een prijsindicatie van het aanleggen van uw nieuwbouwtuin? Vul dan gratis en vrijblijvend het offerteformulier in!

Nieuwbouwtuin afgraven

Het is slim om, voordat je begint met het aanleggen van je nieuwbouwtuin, de net aangebrachte grond af te graven.
Waarschijnlijk is de grond rondom je nieuwbouwhuis erg vast gereden tijdens de bouw, door shovels kranen en vrachtwagens. Op zo’n vaste laag groeien planten en gras niet goed en ook kan het regenwater erg moeilijk wegzakken, waardoor je wateroverlast krijgt. De Bouwer levert vaak vlak voor de oplevering een laag losse grond aan om de tuin op het juiste peil te brengen. Dan is de bovenste laag losse grond en lijkt dat dus een goede oplossing. Echter zit de onderste laag nog steeds vast. Ook wordt meestal niet de meest vruchtbare grond gebruikt hiervoor. Wij raden daarom ook aan van te voren met de aannemer af te spreken deze laag grond er niet in te leggen. Helemaal als je in je nieuwbouwtuin veel wilt bestraten, dat wordt namelijk gedaan op een ondergrond van zand en niet op grond.

Wateroverlast

Zoals je hierboven hebt gelezen is het bij een nieuwbouwtuin heel belangrijk om de grond los te maken voor het laten aanleggen van je tuin. Als je dit doet zal je waarschijnlijk geen last hebben van wateroverlast. Als je dit toch hebt kun je er voor kiezen om een drainage aan te leggen. Dat is een geperforeerde slang onder de grond die het water opvangt en afvoert naar het riool. Wat je ook kunt toepassen is een draingoot. dat is een goot aan de zijkant van de bestrating waar het afschot naartoe gaat. Zo kan het water via die goot worden afgevoerd.

Waar begin ik?

Veel mensen vragen zich af waar ze moeten beginnen bij het aanleggen van hun tuin bij hun nieuwbouwhuis. hieronder een aantal tips om naar te kijken als je niet weet waar je moet beginnen bij het aanleggen van je nieuwe tuin.

  • Zorg voor een duidelijk budget
    Kijk daarbij naar hoeveel alles kost en houdt ook rekening met onvoorziene kosten. Denk ook aan het onderhoud wat een nieuwbouwtuin met zich meebrengt.
  • Bespreek je project met een professional. Die hebben er vaak net iets meer verstand van.
  • Doe het voorbereidende grondwerk. Of laat het doen. Dit scheelt op lange termijn erg in kosten en werk.
  • Bepaal de functie van je tuin. Wil je bijvoorbeeld een tuin waar je kinderen lekker in kunnen spelen of wil je een ruin waar je lekker in de zon kunt uitrusten na een lange dag werken?
  • Houdt rekening met de oppervlakte en de vorm van je tuin. Zo kun je een tuin op een slimme manier indelen. Als je dat niet doet kan het zo zijn dat je tuin veel kleiner lijkt dan dat hij is.
  • Leg je tuin aan in dezelfde stijl van de woning. Bij een nieuwbouwhuis is het mooier om een moderne tuin aanleggen dan bijvoorbeeld een wilde tuin.
Ingraven van een trampoline bij ons laatste project.

Ook wij kunnen u hierbij helpen, u kunt hier gratis het offerteformulier invullen en we nemen binnen een dag contact met u op!

Projecten nieuwbouwtuin

Hier ziet u wat foto’s van ons laatste project.

nieuwbouwtuin

Wat te doen met tuin nieuwbouw?

Om een mooie nieuwbouwtuin aan te kunnen leggen is grondwerk heel belangrijk. Vaak moet de net aangebrachte grond afgegraven worden om de onderliggende laag om te kunnen spitten.

Hoe lang duurt tuin afgraven?

Gemiddeld duurt het afgraven en egaliseren van een tuin één hele werkdag. Als het om een groot oppervlak gaat kan dit 2 tot 3 werkdagen duren

Wat kost tuin laten egaliseren?

Tuinwerkzaamheden Gemiddelde prijs per m²

Uitgraven, omploegen en ophogen tuin €9,- tot €14,-

Egaliseren tuin (uitvlakken) €1,- tot €2,-

Terugleggen oude bestrating €8,- tot €17,-

Ophoogzand aanvullen €13,- per m³

Wat kost een tuin aanleggen nieuwbouw?

Gemiddeld liggen de tuinaanleg kosten van een bestaande- of nieuwbouw woning tussen de €30,- en €70,- per m². Deze kosten zijn inclusief de arbeidsuren en het materiaal van een hovenier

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!