Bestrating laten aanleggen

De juiste bestrating laten aanleggen in uw voor- of achtertuin van uw bestaande of nieuwbouw woning bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling die u met uw tuin voor ogen heeft.

Door het grote aanbod van opnieuw uw tuintegels laten leggen in uw voor of achtertuin of op het terras is het belangrijk dat de juiste keuze gemaakt word om de sfeer in uw tuin te bereiken die u wenst.

Hier informeren wij u over de kosten per m², de verschillende soorten tuinbestratingen en tips om de nieuwe bestrating zelf te leggen.

bestraten-tuin
Tuinbestrating wordt aangelegd

Tuinbestrating kosten

Bestrating is er in veel verschillende vormen, kleuren en maten. Als u met een bepaald budget zit voor het opnieuw bestraten van uw tuin dan kan het onderstaande kostenoverzicht van ons u misschien wel eens goed gaan helpen.

U ziet een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter van verschillende soorten tuintegels en de kosten van het inhuren van een stratenmaker:

Bestrating tegelsGemiddelde prijzen per m²
Betonnen tuintegels  €15,- tot € 30,-
Gebakken tuintegels  €20,- tot € 40,-
Natuursteen tuintegels  €25,- tot  € 55,-
Betonklinkers  €10,- tot € 30,-
Keramische tegels  €22,- tot € 35,-
Flagstones  €15,- tot € 32,-
In cement gelegd  € 8 per m² extra
Ophoogzand  € 40,- per m3 voor 20 m²

De gemiddelde prijs voor het inhuren van een stratenmaker ligt tussen de € 25,- en € 35,- per uur. In sommige gevallen kan een stratenmaker een prijs per uur berekenen in plaats van een prijs per m².

Omdat een bestratingsverband in verschillende vormen gelegd kan worden kan het ene verband meer tijd in beslag nemen dan de andere.

Als u kiest voor een simpel bestratingsverband met een soort tegel dan kan de stratenmaker een vierkante meter prijs voor u maken.

Wilt u uw oude tuinbestrating vervangen u nu exact weten wat uw nieuwe bestrating kost? Vraagt u dan nu geheel vrijblijvend en kosteloos een offerte berekening bij ons aan en ontvang het juiste kostenoverzicht.

Bestrating leggen, uitbesteden of zelf doen?

De meeste mensen denken namelijk dat een bestratingsklus niet meer is dan in een hoop zand en wat tegels tegen elkaar aanleggen is.

Misschien heeft u weleens uw oprit met grote tegels zelf bestraat en was u aardig tevreden met het eindresultaat.

Dan kunt u ook nu overwegen de bestrating in uw voortuin of achtertuin zelf te leggen. Maar wat zijn de nadelen van zelf een bestrating aanleggen?

Lichamelijke klachten: lichamelijk is het leggen van bestrating een zware klus, niet alleen door het sjouwen en/of kruien van tegels maar ook door de houding die u aan moet nemen om de tegels op zijn juiste plek te krijgen.

De meeste mensen tillen bijvoorbeeld vanuit hun rug in plaats vanuit hun benen en de gebogen houding vergt ook wat van uw rug.

Spierpijn is onvermijdelijk het gevolg en afhankelijk van de grootte van het te bestraten deel, kan u de moed in de werkschoenen zakken. Een blessure is snel opgelopen.

Vakinhoudelijke kennis: Wist u dat uw bestrating ongeveer 1 cm moet aflopen zonder dat u dat opmerkt? Als dit niet gebeurt kan het regenwater niet goed weglopen. Gevolg? Verkleurde tegels en verzakkingen.

Het is de bedoeling dat u even stil staat bij het feit dat het leggen van bestrating erg zwaar kan zijn.

Stevig bestraten is erg belangrijk want u wilt immers niet dat uw oprit of tuin verzakt. Een goede stratenmaker legt gemiddeld 3 m² ( vierkante meter ) per uur.

Uiteraard is het uw wens om jaren zorgeloos van uw nieuwe tuinaanleg te kunnen genieten. Laat uw bestrating daarom leggen door onze ervaren stratenmakers of hoveniers. Wij garanderen een prachtig eindresultaat.

Soorten tuintegels

kosten-stratenmaker
Stratenmaker plaatst terrasbestrating

Als u uw bestrating opnieuw wilt laten leggen omdat de oude terrasbestrating is verzakt is het belangrijk van te voren te weten welke soort tuintegels u wilt gaan gebruiken.

Denk hierbij aan dat een praktische tuin meer voordelen heeft dan een mooie strakke tuin.

De meeste mensen kiezen ervoor bestrating te laten leggen zodat ze minder tuinonderhoud hoeven te plegen. Buiten dit ziet een bestraten tuin er veel mooier en frisser uit dan een tuin met gras of planten.

Elke tuinstijl heeft zo zijn eigen bijpassende tuintegel. We zullen u een overzicht laten zien van de meest voorkomende tuintegels:

 • Betontegels: Bent u op zoek naar een goedkope, maar wel strakke tegel om uw tuin mee te bestraten? Laat dan betontegels leggen. Beton is een product dat lang meegaat en goedkoop geproduceerd wordt. De meeste betontegels zijn vierkant of rechthoekig en verkrijgbaar in kleine en grote tegels. Het enige nadeel van beton is dat er na enkele jaren verkleuring optreedt.

 • Gebakken tegels:  Klinkers, wie kent ze niet? Gebakken tuintegels zijn zeer populair. Zo worden klinkers bijvoorbeeld al jarenlang in de wegenbouw gebruikt. Tegen een stootje kunnen ze dus wel en raken ze toch beschadigd? Dat geeft de waaltjes juist een prachtige nostalgische uitstraling. Bent u op zoek naar een warm tintje in uw tuin en bijzondere legmotieven, laat dan gebakken tegels leggen.

 • Natuursteen tegels: Gewonnen uit de aarde zelf, is natuursteen zeer geschikt om als tuintegel te gebruiken. Natuursteen voorziet uw tuin van een luxe uitstraling en is verkrijgbaar in kleine tot zeer grote tegels. Een pluspunt van natuursteen is dat de kwaliteit hoog is: geen verkleuring en krassen zijn niet zichtbaar omdat de tegels door-en-door gekleurd zijn. De meest geschikte natuursteensoorten om in de tuin te leggen zijn: graniet, gneis en kwartsiet. Voor andere soorten is het aan te raden een specialist te raadplegen, niet alle varianten houden van ons Hollandse klimaat.

Stappenplan bestrating leggen

Benodigde tijd: 1 dag.

Stappenplan

 1. Meten is weten:

  Het is van belang dat u uw tuin opmeet en (afhankelijk van uw bestratingsplan) uw nieuwe terras en eventuele tuinpaden op schaal uittekent. Houd rekening met de grootte en vorm van de tuintegels of klinkers waar u mee gaat laten bestraten. Dit om te voorkomen dat u straks teveel zal moeten zagen en dat is alleen maar extra werk.

 2. Grond afgraven:

  De grond waarop u de bestrating gaat leggen moet u tot diepte van 15 tot 20 cm afgraven.

 3. Ophoogzand aanbrengen:

  De functie van het ophoogzand is om een stevige fundering aan te brengen. Breng een laag ophoogzand van minimaal 10 cm dik over het afgegraven deel aan en strijk dit gele zand af met een lange lat. Door het aanbrengen van ophoogzand voorkomt u dat de bestrating straks verzakt.

 4. Regenwater afvoeren:

  Zorg ervoor dat uw tuinbestrating met een lichte helling van 1 cm wordt gelegd. Op deze manier vindt het regenwater zijn natuurlijke weg (afschot) en voorkomt u verzakking en dergelijke. Als u een keuze heeft gemaakt voor tuintegels met een grote afmeting dan is het mogelijk dat u nog aan de slag moet met cement. Alles om voor een stevige basis te zorgen.

 5. Kantopsluiting plaatsen:

  Het is belangrijk om de zogenaamde kanten van de bestrating uit te zetten zodat u exact weet binnen welke grenzen u de tegels moet plaatsen. Doe dit zorgvuldig. Of het nu om en terras aanleggen of een tuinpad gaat des te exacter u de kaders uitmeet en afzet des te minder bewegingsvrijheid de tegels hebben. Op deze manier voorkomt u verzakkingen.

 6. Bestrating aanleggen:

  Tussen de tegels moet minimaal 3 mm ruimte zitten omdat tegels (behalve natuursteen) onder weersomstandigheden hier in Nederland kunnen uitzetten en krimpen. Gebruik hiervoor een waterpas. U legt de bestrating op het vlakke zandbed en tikt de tegels in het zand met rubberen hamer.

Tot slot: strooit u een paar scheppen voegzand overheen en verdeelt u het voegzand met een bezem.

Het zand zal zich de komende uren tussen de tegels nestelen, het zogenaamde invoegen. Hierdoor ligt uw terras stevig en strak en is de kans op verzakking tot een minimum beperkt.

tuin-bestraten-kosten-berekenen
Soorten tegels

Minimale afmeting bestrating

Omdat het erg handig is een praktische tuinbestrating aan te laten leggen is het belangrijk dat u vanuit het bestratingsontwerp laat bestraten.

Wanneer u een tuinpad, oprit, of terras opnieuw laat aanleggen en bestraten moet u zich aan de minimale afmetingen houden om niet in de problemen te komen:

 • Tuinpad: Houd dit op minimaal 90 cm breed zodat u kunt goed kunt lopen.
 • Terras: 13 m² is wat u minimaal wilt bestraten in verband met het neerzetten van een tuinset.
 • Oprit: Een oprit moet een minimale afmeting hebben van 3 meter breed bij 5,50 meter lang ( anders past uw auto er niet op )

Misschien wilt u wel een complete tuinverbouwing laten uitvoeren en heeft u plannen om het binnen-buiten gevoel te versterken door bijvoorbeeld met een tuinbestrating te werken in dezelfde kleurstelling als de vloer binnen.

Zolang u maar rekening houd met de juiste afmetingen is er niets aan de hand.

Maten tuintegels

De m² prijs van een bestrating laten aanleggen voor uw nieuwbouw of bestaande woning is afhankelijk van verschillende factoren.

Bestraten kan namelijk met verschillende soorten stenen in diverse patronen, vormen en cirkels worden aangelegd.

Uw smaak en budget is zeker vertegenwoordigd in ons uitgebreide assortiment. De laatste jaren is er in toenemende belangstelling voor strakke betontegels in verschillende maten.

We zullen de meest voorkomende maten van deze tuintegels voor u op een rijtje zetten:

 • 50 x 50 cm
 • 60 x 30 cm
 • 60 x 60 cm
 • 80 x 80 cm
 • 100 x 100 cm

Bestratingsverbanden

Om ervoor te zorgen dat u lang plezier heeft van uw terras, tuinpad of oprit is het belangrijk dat u buiten de voor u geschikte sfeer ook een keuze maakt voor het juiste bestratingsverband.

Een ander woord voor bestratingsverband is eigenlijk het patroon of het motief waarin de tegels worden gelegd.

Bij een oprit is het uiteraard van het grootste belang dat de bestrating het gewicht van de auto kan dragen en dat de tegels stevig worden opgesloten door het verband waarin het gelegd wordt.

 • Bestratingsverband voor oprit:  Kepler- of elleboogverband.
 • Bestratingsverband voor terras:  Volsteens-, blok- of halfsteensverband.
 • Bestratingsverband voor tuinpad: Halfsteens- of visgraadverband.

Stratenmaker inhuren

In sommige gevallen kiezen de mensen ervoor om zelf te gaan bestraten. Hier is wel enige ervaring voor nodig als u wilt voorkomen dat er later plassen water in uw tuin blijven staan.

Zelf een tuinbestrating aanleggen is uiteraard goedkoop maar het inhuren van een stratenmaker is een prima optie als u zelf geen tijd, zin of verstand heeft van ons vak en hier budget voor over heeft.

Afhankelijk van de bestratingsopdracht (het ontwerp) wordt of een vierkante meter prijs in rekening gebracht of een uurtarief.

Simpele verband (een eenvoudig motief) met 1 soort tegel is sneller te verwerken en daarom berekenen we daar een uurtarief voor dat ligt tussen de €20,- en €40,- per vierkante meter ( m² ).

De voordelen van het inhuren van een stratenmaker zijn:

 • Wij verzorgen al het benodigde materiaal.
 • Zijn in het bezit van al het benodigd gereedschap om de klus te klaren.
 • Kunnen overeenkomstig uw wens uw oude tuintegels afvoeren.

Benieuwd naar de prijs voor uw nieuwe bestrating ? Vraag dan eens een prijsindicatie aan via ons offerte formulier om zo van te voren te weten wat de bestrating u gaat kosten.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!