Tuin afgraven en leeghalen

Gaat u binnenkort voor een tuinrenovatie en heeft u de verkeerde grond of zit het onkruid in de weg?

Dan kunt u er voor kiezen om uw tuin te laten uitgraven en leeg te laten halen.

Hoe zwaarder de nieuwe grond belast wordt in de toekomst, hoe dieper de uitgraving moet worden. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het afgraven van een tuin, zoals (bijvoorbeeld) een vruchtbare grond.

Aanleggen van een tuin
Voorbereiding tuin aanleggen

Oude tuinen hebben vaak een bovenlaag die weinig voedingsstoffen meer bevat.

Voor het beste resultaat van nieuwe beplanting in uw tuin is het handig om onvruchtbare bovenlaag af te laten graven en te vervangen door een nieuwe verse vruchtbare grond.

Ook betreft andere werkzaamheden is het leeghalen van uw tuin vaak nodig voor (bijvoorbeeld) het plaatsen van uw tuinhuis, schuur, of voor een aanbouw van uw woning.

U kunt bij ons terecht voor extra tips voor uw tuin afgraven, en leeghalen, de kosten, maar zeker ook voor de prijs tuin bestraten.

Tuin afgraven kosten en leeghalen

Tuin afgraven en afvoeren houdt in dat de tuin 1 egaal oppervlakte wordt. Gemiddeld kost het laten uitgraven van uw tuin ongeveer rond de € 700,-.

Hoe groter de oppervlakte van uw voor of achtertuin is ( de vierkante meters ) hoe duurder het uitgraven van de tuin zal worden. De m² prijs voor het uitgraven van uw tuin ligt tussen de € 10,- en de € 15,- per m².

Soort dienstGemiddeld prijs per m²
Oprit 20 tot 25 cm uitgraven + afvoeren + opvullen met zand€ 18,- tot aan € 20,-
Looppad 15 tot 20 cm uitgraven + afvoeren + opvullen met zand € 12,- tot aan € 18,-
Alleen afgraven en afvoeren van uw oude tuingrond€ 10,- tot aan € 15,-

Benodigheden materiaal is niet altijd nodig maar het is een optie.

Soort product + UitlegGemiddelde prijs
Zand 1500kg= ong 20 m² van 5 cm hoog. Dit is de bovenste laag van de ondergrond€ 60,-
Gebroken puin 1500kg= ong 20 m² van 5 cm hoog. Zorgt voor een sterkere ondergrond€ 75,-
Lava korrels 1500kg= ong 20 m² van 5 cm hoog. Zorgt voor een sterkere ondergrond en is lichter€ 120,-

Mensen willen ook weten!

Wat kost een tuin afgraven?

Er zijn verschillende soorten manieren voor het afgraven van uw tuin, de prijs is dus erg afhankelijk van uw klus. Gemiddeld genomen kost het laten uitgraven van uw tuin rond de € 700,-.

Hoe groter de oppervlakte van uw voor of achtertuin is ( de vierkante meters ) hoe duurder het uitgraven van de tuin zal worden. De m² prijs voor het uitgraven van uw tuin ligt tussen de € 10,- en € 15,- per m². Leest u hier wat een tuin afgraven kost.

Waarom een tuin afgraven bij een nieuwbouw woning?

Wanneer uw een nieuwbouw woning koopt kan het zo zijn dat er de verkeerde grond omheen ligt. Of heeft u zodanig veel last van onkruid of puin? Dan kan het tuin afgraven een goede oplossing zijn.

Hoeveel cm tuin afgraven?

De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet er 10 tot 25 cm grond worden afgegraven. Voor een tuinpad moet er zo’n 25 cm grond afgegraven worden.

Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.

Afgraven kosten

Er zijn verschillende keuzes die de kosten van het afgraven van uw tuin kunnen beïnvloeden.

Wat bepalend is voor de prijs is de grootte van het stuk grond dat uitgegraven gaat worden. Hoe groter de oppervlakte hoe duurder.

Het uitgraven van een groter stuk is vaak goedkoper dan per m² dan een kleiner stuk.

Dus als u een groter stuk tuin wilt uitgraven dan is het handig om te zoeken naar een hovenier die minder per m² rekenen bij grotere tuin.

Als de oppervlakte diep moet worden uitgegraven dan is het opvullen naast zand ook handig om gebruik te maken van lava of gebroken puin.

Dit voegt u toe als het grond zwaarder belast wordt. Lava en gebroken puin zorgen voor een sterkere ondergrond.

Tuin afgraven

Stappenplan

Benodigde tijd: 1 dag.

Stappenplan tuin afgraven om te egaliseren

 1. Tuin opruimen

  Meet uw tuin op om te bereken hoeveel zand of grond u nodig hebt.

 2. Tuin leeghalen

  Voordat u er nieuw zand of ondergrond aan kunt brengen, is het van groot belang dat u alles opruimt en afgraaft van de toplaag.

 3. De hoogte bepalen

  Als de gehele tuin leeg is dan kunt u gemakkelijk de hoogte bepalen. Het is van belang dat u de tuin heel lichtjes laat aflopen, dus houdt u hier rekening mee. Door een waterpas op de paaltjes te houden kunt u makkelijk zien of het afloopt of oploopt. Dit kunt u bereken en dan kunt u zand bestellen .

 4. Zand of grond aanbrengen en verspreiden

  U kunt beginnen met het kruien de tuin in. Begin altijd in de achterste hoek en werk gestructureerd door naar voren tot alles op hoogte is. Verspreid tussendoor alvast zodat u een idee krijgt van de hoogte. Als u alle aarde of zand hebt opgebracht kun je het verspreiden op de hoogte brengen van het eerder gespannen draad. Dit gaat het makkelijkste met een egaliseerhark maar dat kun je ook doen met een normale hark.

 5. Zand of grond verdichten en egaliseren

  U wilt natuurlijk niet dat het opgehoogde stuk van uw tuin niet weer gaat inzakken. U kunt daar tegen zand of grond verdichten. Deze vul je met water en zo kunt u met een flink gewicht de aarde aanwalsen. Zand verdichten gaat het beste met een trilplaat. Na het verdichten kun je het stuk tuin egaliseren.

Grond afgraven hoe diep moet u graven? 

Gaat u uw tuin laten afgraven?

De kosten voor uw tuin afgraven hebben ook voor een deel te maken met de diepte van de klus. Hoe diep er gegraven moet worden is afhankelijk van wat u daarna met de tuin gaat doen.

Grond afgraven voor gazon:
Voor een gazon is het van belang dat u de tuin laat afgraven. Voor een gazon hebt u een voedzame bodem met tuinaarde nodig. De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond.

Voor een gazon moet u ongeveer rekening houden met 10 tot 25 cm grond afgraven.

Grond afgraven voor tuinpad:
Voor een tuinpad moet er ongeveer zo’n 25 cm grond afgegraven worden. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad heen lopen. Dan krijgt het tuinpad een flink gewicht te verduren. In dit geval moet u dieper graven. Anders verzakt uw tuin.

Grond afgraven voor bomen:
Gaat u een of meerdere bomen in uw tuin plaatsen? Ook dan moet de hovenier grond afgraven en opvullen met tuinaarde. De tuinaarde geeft de bomen de benodigde voedingsstoffen. Voor het plaatsen van een boom moet de hovenier vaak zo’n 60 cm grond afgraven. De diepte kan per boom verschillen.

Grond afgraven voor oprit:
Voor het afgraven van grond voor een oprit dan moet er zo’n 70 cm diep gegraven worden. Om de grond te verstevigen, stort er eerst bouwpuin om het gewicht van de auto te kunnen dragen. Daarna wordt de grond op gevuld met zand.

Grond afgraven voor inbouw zwembad:
De diepte van het zwembad bepaalt hoe diep er moet worden gegraven. Na het afgraven van de grond, dan wordt de fundering voor het zwembad geplaatst. De hovenier moet bij het afgraven van de grond ook goed de stand van het grondwater in de gaten houden.

Dit kan een nadelig effect hebben op het zwembad. Grondwater kan een zwembad met geen of weinig water omhoog drukken.

Zoek een hovenier uit uw buurt

Vraagt u meerdere offertes bij verschillende hovenier bedrijven aan dan stelt u zichzelf in de gelegenheid goed te vergelijken.

Hoveniers rekenen voorrijkosten als ze ver moeten rijden naar de locatie van het project.

Als u een hovenier dicht bij u in de buurt zoekt, zo kunt u ook besparen op de voorrijkosten die een hovenier rekent.

Bij eventuele vragen kunt u contact met ons opnemen. Het aanvragen hiervan is kosteloos, snel en zoals eerder gezegd geheel vrijblijvend.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!