Voortuin aanleggen

U visitekaartje van uw nieuwe of huidige woning is toch uw voortuin. Een voortuin aanleggen doet u niet zonder plan van aanpak.

Zo begint u met een tuinontwerp en daarna moet u bepaalde beslissingen nemen zoals wat voor bestrating legt u aan, of wilt u ruimte voor een parkeerplaats.

aanleggen- voortuin
Aanleggen van een voortuin oprit

Wat kost een voortuin aanleggen?

De gemiddelde kosten van een voortuin laten aanleggen liggen rond de € 850,-. Houdt u er rekening mee dat dit hoger of lager kan uitvallen afhankelijk van uw wensen.

Wij hebben de meeste voorkomende werkzaamheden en de prijzen daarvan in de tabel hier onder geplaatst.

Soort werkzaamhedenGemiddelde prijs incl Btw en aanleg
Tuinontwerp € 150,- en de € 500,- per ontwerp
Schutting € 55,- en de € 200,- per meter
Verlichting € 75,- en de € 100,- per m²
Gras aanleggen € 5,- en de € 10,- per m²
Beplanting € 10,- en de € 30,- per m²
Hovenier € 30,- en de € 55,- per uur
Straatwerk € 45,- en de € 150,-

Houdt u er rekening mee dat materiaal kosten niet in dit uurloon inbegrepen zijn!

Soorten voortuinen prijsvoorbeelden

De bovenstaande kosten geven u aan met welke gemiddelde prijzen u rekening dient te houden.

Daarom hebben wij er voor gekozen om drie meest voorkomende voortuinen voor u op een rijtje te zetten.

Voordelige voortuin: Voor het laten aanleggen van een vrij eenvoudige voortuin wordt gemiddeld €60,- per m² berekend. Bij een voortuin van ongeveer 12 m² met aanleg van bestrating en mooie door u gekozen planten. Door een onze hovenier betaalt u gemiddeld €650,-.

Gemiddeld voortuin: Over het algemeen gaan de meeste mensen voor een strakke voortuin, met verschillende plantenbakken en sierhekwerk. Voor het laten aanleggen van een gemiddelde voortuin wordt €75,- per m² berekend. Bij een voortuin van 12 m² laten aanleggen kost gemiddeld €900,-.

Luxe voortuin: Voor een luxe voortuin betaald u gemiddeld €90,- per m², in een luxe voortuin is er altijd licht in de grond verwerkt. Meestal spotjes en het licht vergroot de veiligheid in uw tuin. Er worden ook duurdere stenen gebruikt voor de oprit. Een luxe voortuin met een oppervlakte van 12 m² kost gemiddeld €1200,-.

Kosten bestrating

Het totale kostenplaatje van uw bestrating is afhankelijk van de tuintegels die u kiest en het materiaal dat verder nodig is. Een indicatie van de gemiddelde prijs per vierkante meter van populaire sierbestrating is:

 • Betonbestrating: 15,- tot 35,- euro per m²
 • Waaltjes: 30,- tot 45,- euro per m²
 • Natuursteen (denk aan leisteen of marmer): 30,- tot 65,- euro per m²

Maar met alleen de gemiddelde kosten per m² voor het opnieuw laten bestraten van uw tuin of terras bent u er nog niet. Ook zijn de onderstaande aspecten erg prijsbepalend:

De gemiddelde prijs bestaat uit:

 • Het aanbrengen van de fundering en het leggen van het straatwerk.
 • Het materiaal, zoals de te gebruiken tegel, opsluit banden en zand.

Er is ontzettend veel keus in tuin tegels, u vindt altijd wel een tegel die binnen uw budget past.

Op deze manier kunt u de kosten van onze stratenmaker beïnvloeden. Uiteraard ligt het geheel aan de stijl waar uw gedachten naar uitgaan.

Keuze die de kostprijs bepaald

De standaard kostprijs waar u rekening mee moet houden wordt mede bepaald door verschillende keuzes, die door u wordt gemaakt. Wij hebben ze hieronder in voor u op een rijtje gezet:

Tuinontwerp: U kunt er voor kiezen om dit idee zelf op papier uit te werken, maar u kunt ook hulp inschakelen van een tuinarchitect. Voor het maken van een tuinontwerp varieert de kostprijs gemiddeld tussen de €150,- en de €500,-.

Plaatsen van bestrating of gras: Het laten bestraten van uw voortuin kost gemiddeld tussen de €75,- en de €100,-. U kunt ook de keuze maken om gras te laten aanleggen, gemiddeld is de kostprijs van gras €7.50,- per m². Let u wel op met bestrating is een betonnen tegel een stuk goedkoper dan een natuursteen, maar ook het laten leggen van tegels in legverband kost €30,- per m².

Beplanting: Het komt tegenwoordig vaak voor dat mensen er voor kiezen om hun voortuin extra strak aan te leggen. En dat houdt in dat er beperkt planten wordt geplaatst.

Verlichting: De kostprijs die voor verlichting in rekening wordt gebracht kan lopen enorm uiteen. Gemiddeld kost het ongeveer €90,- per m² om aan te leggen. Gaat u in het donker van huis en komt u weer in het donker thuis dan is verlichting zeker een aanrader.

Schutting: Bent u van plan om een schutting om u voortuin te plaatsen, dan betaald u gemiddeld tussen de €55,- en de €200,- per meter.

Hovenier: Een hovenier heeft je voortuin in korte tijd aangelegd, omdat hij beschikking heeft tot groot materieel voor zwaar werk. Een hovenier kost gemiddeld tussen de €30,- en de €55,- per uur.

Voortuin met plantjes

Handig om te weten ….

Wat kost een voortuin aanleggen?

Het gaat om een gemiddelde prijs, dat hangt natuurlijk van een aantal factoren af, waaronder het oppervlakte van uw tuin en uw specifieke wensen. Maar een nieuwe voor tuin kost gemiddeld tussen de €50,- en €100,- euro per m² (vierkante meter).

Hoe voortuin inrichten?

Er zijn talloze mogelijkheden voor de voortuin. Zo kunt u kiezen voor een voortuin met veel groen zoals grotere struiken of misschien zelfs bomen, een volle en bonte border is ook een optie.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de voortuin te bestraten met bijvoorbeeld tegels zodat er een terras ontstaat.

Ook kunt u uw voortuin zo inrichten dat u een oprit heeft voor uw auto.

Wat kan ik doen met mijn voortuin?

In de meeste traditionele voortuinen niet heel veel. Maar niet getreurd er zijn wel degelijk hele leuke ideeën voor de voortuin.

 1. De stijl, modern, landelijk of minimalistisch?
 2. Tuintegels.
 3. Grind.
 4. Houten vlonders.
 5. Looppad in voortuin.
 6. Hekken.
 7. Vaste plantenbakken.
 8. Tuinpoort.

Hoe hoog mag een hek in de voortuin zijn?

Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.

Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!