Specialistische boomverzorging

Boomonderhoud en verzorging nodig? Bent u in het gelukkige bezit van een boom of misschien wel meerdere bomen en bent u uw tuin aan het opknappen?

Zorg dan dat de juiste boomverzorgers een uitstekende zorg bieden aan uw bomen.

Het verkeerd snoeien van bomen kan namelijk zorgen voor scheefgroei en doet uw boom zeker niet te goede. Heeft u geen groene vingers, geen tijd of geen zin?

Wij onderhouden onder andere de bomen van onze klanten waar wij een onderhoudscontract mee hebben afgesloten. Voorafgaand aan de boomverzorging leggen wij altijd uit wat we doen, hoe we het doen en uiteraard waarom we het doen.

Het voordeel van het uitbesteden van boomverzorging aan een professionele boomverzorger is dat wij al het gereedschap en klimmateriaal bij ons hebben en boomafval voor u afvoeren.

boomverzorging

Boomverzorging en snoeien

Bij een boomverzorging hoort ook het snoeien van de boom. Er zijn natuurlijk verschillende redenen om een boom te snoeien. Denk hierbij aan:

 • Doorrijhoogte bij fietspaden of voetpaden.
 • Belemmering van het zicht.
 • Te veel schaduw in uw tuin.

Een hovenier weet als geen ander wanneer een boom verzorgt moet worden. Hij kan het gehele groeiproces voor u begeleiden en er voor zorgen dat u een prachtige sterke boom krijgt.

Maar wat zijn de kosten van het uurloon van een hovenier of tuinman eigenlijk? 

Het inhuren van een tuinman kost bij ons gemiddeld 25 a 30 euro per uur. Als u liever een vaste prijs afspreekt is dat natuurlijk ook mogelijk.

Als u benieuwd bent naar onze tuinonderhoud prijzen, waar boomverzorging ook onder valt, dan kunt u gebruik maken van het offerteformulier.

De afweging om een vierkante meterprijs of een uurtarief te berekenen heeft te maken met de grootte van uw tuin en de beplanting.

U geeft ons aan welke werkzaamheden u van ons verwacht, en u ontvangt van ons een offerte afgestemd op uw wensen.

Het aanvragen is helemaal gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast maar bent wel geïnformeerd.

De eerste groei jaren

Op welke manier een boom zich ontwikkelt heeft vooral te maken met de boomverzorging gedurende de eerste jaren van de boom. Een jonge boom kan nog slecht voor zichzelf zorgen.

Dit komt omdat de wortels nog klein zijn en er ook nog geen bladeren zijn.

En daar haalt een volwassen boom zijn voeding uit. Tuinaarde is bovendien minder vruchtbaar dan de grond in een bos.

Daarom is juist in deze periode extra boomverzorging nodig door te bewateren, te bemesten en in een later stadium het snoeien.

Ons doel van boomverzorging gedurende de eerste jaren is dat wij zorgen dat bomen een mooi, prettig en langdurig onderdeel van uw leefomgeving kunnen zijn.

Bewatering

Bewatering is bijna een exacte wetenschap, bij te weinig water kan de boom uitdrogen en bij teveel gaan de wortels rotten.

Uiteraard wilt u van ons weten hoeveel water uw boom nodig heeft en liefst nog met welke frequentie.

Maar helaas, dit kunnen wij op afstand niet doen. Maar wij kunnen wel onze informatie met u delen.

Allereerst is het soort boom uiteraard van belang maar ook de grond waarin de boom gepoot is, is van belang.

Wist u dat uw boom meer water nodig heeft wanneer:

 • De boom in bloei staat.
 • De boom groter wordt.
 • De temperatuur gedurende lange tijd hoog is.
 • De boom op een zonovergoten plek staat.
 • De boom omringt is door bestrating.
 • De boom omringt is door andere bomen of planten.
 • De boom hoog is en veel wind vangt.

Uw boom verliest water in de vorm van damp via zijn bladeren. U kunt zich voorstellen dat dit verlies aangevuld moet worden met water vanuit de wortels.

Als uw boom in de bloei staat heeft hij helemaal extra boomverzorging nodig in de vorm van extra vocht.

Er bestaat een truc die u uit kunt voeren om te zien of uw boom meer of minder behoefte aan water heeft.

Graaf naast de boom een gat in de grond van 15 cm diep. Als de aarde op 15 cm diepte droog is dan is het tijd uw boom extra water te geven.

U kunt, als u de boomverzorging zelf gaat doen, verder uitzoeken welke verzorging uw boom nodig heeft.

Als u besluit het tuinonderhoud uit handen te geven kunt u dat eerdaags aan onze tuinman vragen.

Bemesten van bomen

In de natuur lijkt alles vanzelf te gaan. Voor een groot deel is dat ook waar. Buiten het bewateren van bomen hebben bomen ook regelmatig mest nodig. In het bos halen de bomen deze bemesting uit gecomposteerd blad, bloesem- en vruchtresten.

In de meeste tuinen worden bladeren en uitgebloeide bloemen meestal zo snel mogelijk verwijderd, want het moet wel netjes blijven.

U kunt uw boom hier mee helpen door de grond te bemesten.

Er zijn verschillende soorten bemesting, vandaar dat wij u onderstaand meer informatie geven;

 • Compost: Bestaat uit plantaardige resten en is vergelijkbaar met de grond in een natuurlijke omgeving. Het bodemleven en de structuur van de grond wordt door compost bevordert. Sommige mensen maken hun eigen compost van oude groente en fruit.

 • Organische mest: Bestaat uit plantaardige- en dierlijke grondstoffen. Ook dit verrijkt het bodemleven.
  Als uw boom in een zure grond staat is het aan te bevelen om kalk te gebruiken. In een tuincentrum kunt u een test set kopen om de zuurgraad van uw grond te bepalen.

 • Kunstmest: Bemesting met kunstmest verdient niet onze voorkeur. Het kan bij overbemesting zelfs zorgen voor schade aan het milieu en dus ook aan uw boom.
  Beender-, bloed- of hoornmeel bevatten veel stikstof en dat is precies wat bladeren nodig hebben om te groeien. Als uw jonge boom gele bladeren heeft, dan is het waarschijnlijk een gebrek aan stikstof.

Jonge aanplant

Uiteindelijk is het per boom en per grondsoort verschillend welke mestsoort het beste aanslaat.

Zand heeft bijvoorbeeld meer bemesting nodig dan leem- of kleigrond. Tegenwoordig is er per boomsoort mest te koop. Zo weet u dat u de juiste boomverzorging heeft gekozen.

Het is wel iets duurder in aanschaf maar dan weet u zeker dat u de juiste voeding heeft.

U kunt ook een afspraak maken met 1 van onze tuinmannen. Hij neemt samen met u de tuin door, geeft u advies en u kunt al uw vragen stellen.

Zo kunt u zelf, gewapend met kennis, uw tuin- en boomverzorging uitvoeren. Voor het maken van een afspraak kunt u ook het offerteformulier gebruiken.

De meeste bomen worden in het voorjaar bemest. Het kan voorkomen dat uw boom veel te lijden heeft gehad van insecten waardoor de bladeren aangetast zijn en er behoefte is aan extra boomverzorging.

Dan kunt u overwegen om ook in de herfst extra te bemesten.

Als uw boom zijn blad eerder verliest dan normaal, dan is dit vaak een teken dat de boom extra voeding nodig heeft.

Probeer in ieder geval jaarlijks te bemesten. U krijgt daarvoor als waardering een grote sterke boom die prachtig bloeit en die minder vatbaar is voor ziektes.

boom-snoeien

Snoeien

Het bewateren en het bemesten van uw boom hebben we net uitvoerig besproken. Nu komt er een andere vorm van boomverzorging aan de orde; het snoeien.

Snoeien is niet alleen maar voor de vorm, of om wildgroei tegen te gaan.

Achter snoeien zit zeker een gedachten gang. Door het snoeien van takken en bladeren zorgt u dat er sprake is van meer zonlicht/lichtinval.

Maar snoeien bij jongere bomen gaat vooral om het bepalen van de vorm.

Snoei nooit meer dan 20% in één snoeibeurt weg. De boom is afhankelijk van de voeding via het bladerdek. Zorg dat het te gebruiken gereedschap scherp, schoon en gedesinfecteerd is.

Zo voorkomt u open wonden waar schimmels zich graag in nestelen. Op onze pagina bomen snoeien leest u alle van belang zijnde informatie.

Zieke boom laten behandelen

Er zijn een aantal kenmerken waaraan u een zieke boom kunt herkennen.

 • Zwammen: Groeien er zwammen tegen uw boom, dan kan dit duiden op houtrot. De meeste zwamsoorten houden niet van gezonde bomen en breken daarom het liefst een gezonde boom langzaam af.

 • Dorre bladeren: Zit er zwarte smurrie tussen de schors en ziet u ineens dorre bladeren tijdens de bloeiperiode dan heeft uw boom waarschijnlijk een infectie. Wij adviseren u een dergelijke boom te laten verwijderen omdat de infectie zich via de lucht door sporen wordt verspreid.

 • Gespikkelde bladeren: Gespikkelde bladeren die ook nog eens krullen met zwarte vlekjes? Dan is er waarschijnlijk sprake van bladvlekkenziekte. De bladeren vallen ook vroegtijdig uit. De boom kan zich hiervan herstellen als de bladeren steeds worden weggehaald. Ook dit is een vorm van boomverzorging.

Als u rond uw bomen veel insecten ziet zoals rupsen, motten, luizen en kevers dan is dit geen goed teken.

De insecten dringen uw boom in via beschadigingen aan de boom. Dit kan tot gevolg hebben dat u afwijkingen gaat zien op bladeren en gaten in de boom ontstaan.

Op zich is dit niet zo erg maar u kunt wel een insectenbestrijdingsmiddel gebruiken.

Als u vermoedt dat uw boom ziek is, bel ons dan voor advies. Wij kunnen ter plekke zien wat we kunnen doen en of de boom te redden is.

Het is in ieder geval een feit dat goede boomverzorging, tijdig uitgevoerd preventief werkt.

Als u de boom van zijn nodige boomverzorging onthoudt dan kan dit tot gevolg hebben dat de boom ondervoed raakt en vatbaarder is voor ziektes. U kunt met de juiste boomverzorging jarenlang genieten van uw boom.

Boom laten verplanten (verplaatsen)

Vaak wordt ons de vraag gesteld; wanneer is het de beste tijd in het jaar om een boom te verplanten of te verplaatsen? Afhankelijk van het weer adviseren wij u dit te doen ergens tussen oktober en april. Verplanting in het najaar levert het minste risico op.

U moet er wel rekening mee houden dat de boom, tijdens het verplanten, een deel van zijn wortels verliest. Als u de grond, waar de boom komt te staan, de nodige boomverzorging (mest en water) geeft dan redt de boom het vast.

Boomverzorging prijzen

Hebben wij u benieuwd gemaakt naar de kosten van een boomverzorging die u kwijt bent bij ons voor het verzorgen van uw boom of uw tuin?

U kunt hier snel, simpel en geheel vrijblijvend achter komen.

U maakt gebruik van ons offerteformulier, vult uw gegevens in en geeft aan wat u van ons verwacht en vervolgens ontvangt u van ons binnen maximaal 2 werkdagen een op maat gemaakte offerte.

Ons bedrijf is betrouwbaar, heeft vakkundige mensen in dienst en beschikt over jarenlange ervaring met alles wat met tuinaanleg en tuin- en boomverzorging te maken heeft.

Bovendien prijzen wij onszelf zeker niet uit de markt als het om boomverzorging gaat. Ontdek het zelf en vraag nu uw offerte aan.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!