Tuinonderhoud

Bij een tuin hoort natuurlijk ook het onderhoud. Dit houd bijvoorbeeld in dat het gras gemaaid moet worden, de planten moeten water krijgen, de bomen en heggen moeten af en toe gesnoeid worden en ga zo maar door. U kunt er zelf voor kiezen of u een tuin wilt wat veel onderhoud nodig heeft of een (bijna) onderhoudsvrije tuin, met bijvoorbeeld alleen maar straatwerk. Maar ook bij alleen straatwerk komt onderhoud kijken. Daarbij kunt u denken aan reinigen van tegels en het onkruid tussen het straatwerk weghalen. Je kunt ervoor kiezen om, als je het leuk vindt om te doen, dat allemaal zelf te doen. Een ander optie is om het te laten doen door een hovenier.

tuinonderhoud

Tuinonderhoud kosten

De gemiddelde prijs van tuinonderhoud ligt tussen de €700,- en €800,-. Natuurlijk hangt de prijs geheel af van hoe de bestaande oude tuin is onderhouden. Als er al in geen jaren meer iets aan gedaan is dan heeft de hovenier er natuurlijk meer werk aan dan dat het elke 3 maanden onderhouden wordt, dus dan zijn de kosten voor het onderhoud vanzelfsprekend ook hoger. Ook ligt het eraan wat er precies moet gebeuren. Hoeft er alleen een stukje gras gemaaid te worden, dan zijn de kosten natuurlijk een stuk lager dan dat de hele tuin een opknapbeurt nodig heeft. In dat geval kunt u rekening houden met een gemiddeld uurtarief van €40,- voor een hovenier.

In de tabel hieronder hebben we verschillende soorten onderhoudsdiensten met de gemiddelde kosten voor u op een rijtje gezet.

Type onderhoudsdienstGemiddelde kosten
Gras maaien (tot 100m²)€ 25 – € 30
Gras maaien (100m² – 250m²)€ 40
Gras verticuteren (tot 100 m²)€ 100 – € 150
Gras verticuteren (100 – 250 m²)€ 250
Struik snoeien€ 40 per uur
Boom snoeien€ 500 per boom
Terras reinigen met hogedrukreiniger€ 3,50 – € 4,00 per m²
Terras reinigen met borstelmachine€ 5,00
Terras impregneren met een anti-mos middel€ 1,00 – € 2,00
Gazon bemesten€ 3 – € 4 per m2

Wanneer tuinonderhoud plegen?

Gemiddeld heeft een tuin zo’n 2 tot 4 keer per jaar onderhoud nodig. Dit ligt natuurlijk aan de grote van de tuin, welke beplanting erin staat enz. Als je een hovenier het tuinonderhoud laat doen kun je er voor kiezen om dit eenmalig te doen. Dan kun je zelf beslissen wanneer je een nieuwe afspraak maakt. Je kunt met een hovenier ook afspreken dat meerdere keren per jaar langskomt, om uw tuin een beurt te geven. Bijvoorbeeld 2 keer per jaar, 1 keer in het voorjaar en 1 keer in het najaar. Maar ook kan je afspreken dat de hovenier elke maand langskomt. Dat is handig wanneer je een grote tuin hebt met veel beplanting. Zo blijft de tuin altijd in optimale conditie.

Besparen op onderhoudskosten

Wilt u besparen op de kosten van uw tuinonderhoud. We raden u dan aan om uw tuin goed bij te laten houden. het is goedkoper om regelmatig een hovenier te laten komen voor wat kleine onderhoudsklusjes dan dat u een hovenier laat komen voor uw tuin waar al jaren niks aan gedaan is.

Verder kunt u zelf ook een deel van uw tuin onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan grasmaaien, of onkruid wieden. Als de hovenier dit niet hoeft te doen scheelt dat tijd en dus ook geld.

Als u wilt besparen op de kosten van uw tuinonderhoud, kunt u daar ook al rekening mee houden met het ontwerp van uw tuinaanleg. Zo kunt u planten in uw tuin laten zetten die niet veel onderhoud nodig hebben. Ook kunt u er voor kiezen om veel bestrating in uw tuin te laten aanleggen. over het algemeen heeft bestrating ook weinig onderhoud nodig.

Uitbesteden van tuinonderhoud

Het werken in de tuin is fysiek zwaar en kost vooral ook veel tijd. Denkt u hierbij aan het snoeien van een hoge heg, takken van bomen, het onkruid vrij maken van het terras en het daarna vervolgens afvoeren van al uw tuinafval.

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u zelf geen zin hebt in dit zware werk en daarvoor een hovenier wilt inschakelen.

Onze tuinmannen en hoveniers hebben jarenlange ervaring en bovendien nemen wij al het benodigd gereedschap mee, dit scheelt al een hele hoop in zwaar werk doen.

U heeft dus geen omkijken meer naar uw tuin anders dan het af en toe vegen en opruimen.

Uiteraard kunt u ook beslissen om juist meer of minder uit te besteden. Wellicht vindt u het leuk om zelf bijvoorbeeld onkruid te wieden maar wilt u niet het gras maaien, dit kunt u natuurlijk allemaal zelf beslissen.

Hoe meer werk u zelf doet en dus minder uitbesteedt hoe goedkoper het onderhouden wordt uiteraard.

tuinonderhoud kosten

Bent u benieuwd naar de kosten van het onderhoud van uw tuin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte op!

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!