Daktuin aanleggen

Bij veel woningen heeft u geen balkon maar wel de mogelijkheid om een mooie daktuin te laten aanleggen. Een daktuin is eigenlijk een ander woord voor een intensief groendak.

Een daktuin kan vrij eenvoudig aangelegd worden en kan een mooie en zinvolle uitbreiding zijn van uw tuin.

Er zijn verschillende soorten mogelijkheden voor de aanleg en het gebruiken van uw daktuin. Er bestaan twee soorten daktuinen.

Daktuin-tuinaanleg-concurrent
Daktuin aangelegd
  • Intensieve daktuinen
  • Extensieve daktuinen

Intensieve daktuinen zijn daktuinen waar over heen gelopen kan worden, (bijvoorbeeld) een ingang vanuit uw huis naar uw aanbouw dak.

Extensieve daktuinen zijn daktuinen waar niet over heen gelopen kan worden, (bijvoorbeeld) denkt u hierbij aan een daktuin op uw dak van u schuur.

Bij een plat dak is er bijna altijd wel een mogelijkheid te vinden om een daktuin te kunnen aanleggen.

De betekenis van een daktuin is niets meer en niets minder dan een mooie tuin op uw dak.

Wat kost een daktuin?

De aanlegkosten voor daktuinen variëren van ongeveer gemiddeld €30,- per m² tot ongeveer €100,- per m² voor een intensief begroeide daktuin.

Deze prijs is inclusief BTW en montage.

Mocht de ondergrond van uw dak wel geschikt zijn, dan moet u denken aan ongeveer gemiddelde kosten van €50,- tot €60,- per uur voor het laten aanleggen van een daktuin.

Als u niet over de juiste dakbedekking beschikt zal deze eerst gelegd moeten worden. Een wortelbestendige dakbedekking zoals EPDM kost u ongeveer gemiddeld €50,- per m².

Kosten wat het kost willen wij niets anders dan u de voordeligste prijs aanbieden voor het laten aanleggen van uw daktuin.

Op de vraag ”hoeveel kost het laten aanleggen van een daktuin” kunnen wij u altijd de goedkoopste prijzen aanbieden. Vergelijk de prijzen van een daktuin door bij ons een vrijblijvende kostenindicatie aan te vragen.

Door een prijsvergelijking te laten maken van het aanleggen van een daktuin zult u er snel achter komen dat u bij onze hoveniers minimaal 30% goedkoper uit bent.

Er zijn nog meer bepaalde zaken die de kosten van een daktuin laten aanleggen kunnen bepalen zoals.

  • De afmetingen
  • De opbouw van het dak
  • De type ondergrond
  • De beplanting
  • De aanleg van de constructie of de ondergrond
  • Het bouwen of het aanleggen van de daktuin zelf
  • Het aanleggen van de irrigatie

Ook kunnen wij u vaak voorzien van een richtprijs.

Waarom een daktuin?

Op het gebied van daktuinen is er heel veel mogelijk, er is afhankelijk van de keuze voor een extensieve of een intensieve daktuin veel mogelijk wat betreft de aankleding.

Ook is het mogelijk om een daktuin te plaatsen op een:

Voordelen daktuinen

Daktuinen hebben heel veel voordelen. Zo gaan groene daken meestal 20 tot zelfs 40 jaar mee.

Door betere isolatie gaan de stookkosten omlaag en werkt geluiddempend. En daarbij wordt de riool ontlast omdat groene daken een filterende werking hebben.

Een daktuin absorbeert regenwater, zorgt voor een schonere lucht en verlaagt de omgevingstemperatuur. En creëert een brandwerende laag. Zo ziet u dat er vele voordelen zijn.

Nadelen daktuinen

Maar helaas zijn er ook nadelen, maar de nadelen zijn niet zo erg zolang u de juiste stappen volgt.

Relatief beperkte keuze aan beplanting, uw dak dient het gewicht van u daktuin te kunnen dragen.

Bij een verkeerde aanleg bestaat de kans op lekkage vrij snel.

Naast alle voordelen en nadelen moeten we der natuurlijk zeker van zijn dat uw dak geschikt is voor een daktuin.

Helaas is niet ieder dak geschikt voor een daktuin.

Door de eisen die door de vegetatie worden gesteld aan de opbouw, bedraagt de bouwhoogte meer dan 217 mm en de permanente belasting meer dan 282 kg/m².

Deze type dak begroeiing kan alleen worden gerealiseerd indien hiermee bij het ontwerp van de dakconstructie rekening is gehouden. Is een daktuin niet geschikt, dan kunt u altijd een sedumdak overwegen.

Hoe wordt een daktuin aangelegd

Als eerste is het van belang dat wij het dak goed vuil vrijmaakt. Dan is het van belang dat wij eerst het dak controleren op lekkages.

Mochten wij een lekkage constateren dan dichten wij deze voordat we verdergaan met het aanleggen van uw daktuin.
Het is verstandig om rond de afvoer een rand van kiezels aan te brengen zodat er geen substraat, plantenresten of iets dergelijks de afvoer zal verstoppen.

Op deze wijze kan overtollig water wel afgevoerd worden.

Wij brengen op de beschermfolie de drainagelaag aan waarop we nog een filterdoek aanbrengen. Op dit filterdoek verdelen wij het substraat en het filterdoek zorgt ervoor dat het substraat de drainage niet belemmert.

In de laag substraat moeten de planten vastgezet worden. De planten zullen zich vanzelf goed wortelen.

Extensief groendak geplaatst

Intensief groendak

U raadt het waarschijnlijk al, een intensief gebruikt groendak is eigenlijk een daktuin. Ze zijn ook vergelijkbaar met gewone tuinen alleen u beschikt over een groot voordeel namelijk uitzicht.

De laatste tijd zijn daktuinen erg in trek bij grote bedrijven die op deze manier het personeel de mogelijkheid bieden in pauzes naar buiten te kunnen.

Maar ook steeds meer particulieren kiezen voor een daktuin.

Veelal bestaat de beplanting uit struiken, grassen en het komt ook voor dat wij zelfs bomen plaatsen op een dak.

Uiteraard is het van groot belang dat uw dakconstructie bestand is tegen dit gewicht. In bijna alles gevallen zal er dan ook een aanpassing aan uw dakconstructie moeten plaatsvinden.

Extensief groendak

De meeste offerte aanvragen die bij ons binnenkomen voor een groendak zijn die met mos en vetplanten. Dit wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Een dergelijke groendak heeft weinig onderhoud nodig.

Ook het gewicht is niet belastend waardoor in de meeste gevallen uw dakconstructie niet aangepast hoef te worden.

De isolatie waarde van een groendak is hoog en dat scheelt u in de stookkosten.

Subsidie daktuin

In duurzame gemeentes wordt subsidie gegeven voor een daktuin. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een daktuin of te wel een groendak.

In deze tijden van verduurzaming helpen de subsidie regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten.

Niet alleen dak groen overigens, ook gevelgroen valt vaak onder dezelfde regeling.

Het vergroenen van een dak of gevel vergt investering die op termijn zeker weer wordt terug verdient.

Als prijsindicatie voor de aanleg geldt circa €35,- tot aan €65,- per vierkante meter voor een sedumdak of extensief groendak en €120,- per vierkante meter voor een intensief groendak of daktuin.

Veelal wordt gesubsidieerd tot 50%. Subsidie is bij uitstek het groeimiddel voor groendaken.

Informeer dus bij uw gemeente of u voor het aanleggen van een groendak/daktuin subsidie ontvang. Een daktuin biedt veel voordelen en staat prachtig.

Handig om te weten…

Wat kost een daktuin?

Een daktuin is niet goedkoop. De aanlegkosten variëren van €30,- euro per m² voor een sedumdak tot €100,- per m² voor een intensief begroeide daktuin. Leest u alles over een daktuin aanleggen op deze pagina.

Waarom een daktuin?

Een daktuin staat niet alleen heel mooi, maar doet ook veel voor uw huis en omgeving. Zo isoleert het, waardoor warmte langer in huis blijft hangen.

Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en het afvangen van regenwater. Een van de meest gebruikte plantensoort voor de aanleg van een daktuin is sedum.

Hoe wordt een daktuin gemaakt?

Een daktuin is een kleine plantentuin die je op een plat dak aanlegt of laat aanleggen. Vaak bestaat de begroeiing uit mossen en sedum soorten of kruiden en gras (extensieve daktuin) die mooi groen worden en je dak isoleren.

Maar je kan ook een intensieve daktuin aanleggen een volwaardige tuin met alles erop en eraan. waar u over heen kan lopen.

Bespaar op de kosten!

Benieuwd naar de kosten? U overweegt een keuze te maken voor een daktuin. Simpelweg omdat dit bij u past.

Uiteraard bent u benieuwd of uw huidige dak geschikt is voor een daktuin, en wat de hiermee samenhangende kosten zijn.

Naast dat u bij ons een offerte kunt aanvragen raden we u van harte aan om ook bij andere hovenierbedrijven een offerte aan te vragen.

Op die manier kunt u gemakkelijk de prijzen van verschillende bedrijven naast elkaar leggen. Ook de huidige staat van uw dak en de maten zijn van belang.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!