Hovenier kosten

Denkt u er al jaren over na om uw voor of achtertuin eens echt goed aan te pakken? Maar beletten het werk en de kostprijs u tot nu toe om dit uit te laten voeren?

Een vakkundige tuinman kan u droomtuin werkelijkheid maken. Bent u benieuwd naar wat de gemiddelde kosten zijn van een hovenier?

Lees dan op deze pagina alles over het uurloon en de abonnementen voor tuinonderhoud.

hovenier kosten

Wat kost een hovenier?

Een hovenier kan een prijs per m² vanaf ongeveer €50,- of een prijs per uur ongeveer €35,- of een vaste prijs in rekening brengen.

Als u een tuinklus heeft en deze wilt laten uitvoeren voordat de zomer begint is het handig vooraf te weten wat de gemiddelde kosten zullen zijn.

Als u zichzelf aan het oriënteren bent zijn er drie belangrijke aspecten die prijs bepalend zijn voor het inhuren van een hovenier:

 PrijsindicatieGemiddeld genomen
Tuinontwerp laten maken€ 200,- tot € 340,-
Tuin laten aanleggen€ 40,- tot € 90,-
Tuin laten onderhouden€ 30,- tot € 40,-

Voorbeeld: Voor een tuin van 35 vierkante meter ( m² ) bent u voor het ontwerp en de uitvoering circa 2500,- euro kwijt.

Bij tijdig en goed onderhoud (door uzelf of een hovenier) bent u de komende jaren klaar om volop te genieten van uw tuin. De genoemde prijzen zijn inclusief arbeidsloon, materiaal en de btw.

Uiteraard is dit een prijsindicatie, wellicht heeft u grote wensen zoals:

 • Het aanleggen van een vijver,
 • Het bouwen van een schuur,
 • Een overkapping boven uw terras.

Voordat u aan uw tuinklus gaat beginnen is het van groot belang dat u een indicatie heeft van de kosten die een hovenier met zich meebrengt.

Het aanvragen van een offerte voor uw tuinaanleg is geheel vrijblijvend en u kunt de kosten die wij berekenen voor uw tuinklus gaan vergelijken met die van andere hoveniers.

Op deze manier kunt u tot honderden euro’s besparen op de gemiddelde kosten van hoveniers.

Wat doet een hovenier?

Een hovenier of ook wel tuinarchitect genoemd is gespecialiseerd in tuinaanleg. Maar een hovenier kan u ook een goed advies geven over het laten onderhouden van uw bestaande tuin en de gemiddelde prijzen van tuinonderhoud.

Nadat u wensen zijn besproken kan de hovenier een ontwerp voor uw nieuwe tuin gaan maken. Dit kost gemiddeld tussen de € 200,- tot € 340,-.

Wat komt er allemaal in uw tuinontwerp te staan?

 • Bestrating leggen voor terras, oprit of tuinpaden,
 • De beplanting,
 • Het aanleggen van een vijver,
 • Het laten plaatsen van schuttingen.
 • Ook het verzorgen van een tuinontwerp behoort tot de mogelijkheden. Hier leest u straks meer over.

Tuinontwerp laten tekenen

Als u nog geen idee hebt wat u met uw tuin wilt doen. Dan is het mogelijk om een tuinontwerp te laten maken, Dit is een soort plattegrond waarop u precies kan zien hoe uw tuin eruit komt te zien.

De tuinarchitect zal u thuis bezoeken en uw tuin aan een inspectie onderwerpen.

Door zijn expertise en jarenlange ervaring ziet de hovenier mogelijkheden voor het ontwerp waar u wellicht niet eerder over nagedacht heeft. Een tuinontwerp is te vergelijken met een puzzel.

Uw wensen, budget en mogelijkheden moeten met elkaar overeen komen. Naar aanleiding van het bezoek zal onze hovenier een tuinontwerp maken met hieraan gekoppeld het kostenplaatje voor de tuinaanleg.

Met deze kostenindicatie van de  hovenier kunt u een beslissing nemen. Na uw instemming kan er een start worden gemaakt met het aanleggen van uw nieuwe tuin.

Aanleggen van een tuin
Aanleggen van een tuin

Het aanleggen van een tuin

U heeft het eerste traject gehad, het tuinontwerp is klaar en door u akkoord bevonden. Er is overigens bij ons hoveniersbedrijf altijd ruimte voor eventuele wijzigingen, mits op tijd met ons besproken.

Er wordt in overleg met u een datum afgesproken om aan de slag te gaan.

Uiteraard zijn de kosten voor het aanleggen van een tuin divers. Gras is uiteraard goedkoper dan terrastegels en houten schuttingen laten plaatsen zijn goedkoper dan kunststof schuttingen.

U kunt het dus zo duur maken als u zelf wenst. Om u op voorhand te informeren over de verschillen in prijs, treft u onderstaand een overzicht aan van de prijzen van de verschillende mogelijkheden.

Hoe geeft u uw oude tuin weer vorm en welke materiaalkosten zijn hieraan verbonden? De prijzen die u ziet zijn de prijzen inclusief materiaal en de arbeidskosten:

Materiaalkosten Prijsindicatie per m2
Straatwerk € 40,- tot € 120,- per m2
Houten schutting € 40,- tot € 125,- per m2
Beplanting € 8,- tot € 25,- per m2

Tuinonderhoud

Misschien heeft u al een prachtige tuin maar wordt het onderhoud hiervan te zwaar. Of bent u zo enthousiast over uw nieuw aangelegde tuin dat u ervoor kiest het onderhoud uit handen te geven aan een hovenier.

Dat kan bij ons en wij verzorgen graag het onderhoud voor u, net als wij voor verschillende opdrachtgevers door het hele land doen.

De prijzen voor tuinonderhoud of het laten opknappen van uw tuin zijn uiteraard afhankelijk van de grootte en de inrichting qua beplanting van uw tuin.

Ook behoefte aan tuinonderhoud? Vult u dan nu ons offerteformulier in. Wij brengen u graag op de hoogte van een kostenindicatie voor het jaarlijkse tuinonderhoud.

Het komt uiteindelijk aan op de tijd dat de hovenier bij u aan de slag is. Voor tuinonderhoud kunt u bij ons een contract op laten stellen.

U kiest met welke frequentie u onderhoud voor uw tuin wenst.

Op deze manier bent u ervan verzekerd dat de hovenier op gezette tijden, volgens afspraak, uw tuin komt onderhouden zodat u er geen omkijken naar heeft. U moet rekening houden met een uurtarief tussen de € 25,- en € 35,- .

kosten-hovenier-berekenen

Extra kosten

Uiteraard zijn er altijd wel wat zaken waar u rekening mee moet houden als u het juiste inzicht wilt hebben van de hovenier kosten.

We zullen de volgende aspecten die ook invloed hebben op de totaalprijs even onder elkaar zetten:

 • Het voorbereiden zoals de tuin leeghalen: Om te besparen op uw nieuwe tuin kunt u overwegen om zelf de tuin leeg te halen. Denk hierbij aan het verwijderen van oude beplanting en het afvoeren van de oude grond. U kunt hiermee al snel meer dan €180,- besparen.

 • Is uw tuin makkelijk te bereiken?: Kan een hovenier makkelijk bij u tuin komen? En is deze toegankelijk voor het uitgraven met een minigraver? Mocht dit niet het geval wezen dan zal de prijs flink stijgen. Veel werkzaamheden zullen nu met de hand moeten gebeuren en kost meer tijd en geld!

 • Waar bevind de tuin zich ( woonplaats ): Als u in een stad woont zoals Amsterdam dan zal de hovenier meer kosten kwijt wezen aan bijvoorbeeld parkeren, en de afstand van de bus naar de klus. Maar ook als de hoveniers een eind moet rijden zullen er voorrijkosten worden berekend. Handig om te weten is om een offerte aan te vragen bij een hovenier bedrijf bij u in de buurt zodat u geen voorrijkosten hoeft te betalen.

Bespaar op de prijs van uw tuinklus!

Als u geen tijd en zin heeft uw eigen tuinrenovatie uit te voeren dan kunt u beter uw tuin aan laten leggen door een erkende hovenier.

Schuif de tuinklus niet langer voor u uit en vraag nu een geheel vrijblijvende offerte aan.

Door het aanvragen van een offerte komen de opknap kosten duidelijk in beeld en heeft u de mogelijkheid om onze offerte te vergelijken met andere hoveniers.

Zo bent u altijd goedkoper uit en bespaart u wel meer dan 30% op de prijzen van hoveniers.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!