Terras aanleggen

Een van de belangrijkste plekken in uw bestaande of nieuwbouw tuin is de plek waar u kunt zitten, loungen, eten of borrelen is het terras.

oprit-aanleggen

Maar wat nu als uw oude tuinterras schots, scheef en verzakt is? Dan zal deze toch vervangen moeten worden. Een nieuw terras aanleggen in de tuin met terrastegels of houten vlonders (planken) hoeft niet teveel te kosten.

Leest u op deze pagina alles over de mogelijkheden van een terras laten aanleggen, de prijs per vierkante meter (m2).

De keus in terrastegels voor een klein of groot terras van hout of natuursteen is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, in iedere prijsklasse kunt uw terras laten betegelen.

Het heeft uiteraard alles te maken met smaak, het verbinden van binnen met buiten en de sfeer die u wilt bereiken.

Om u zoveel als mogelijk te informeren behandelen we hier de volgende onderwerpen om uw oude terras of zelfs dakterras weer op te knappen.

 • De kosten van het terras aanleggen.
 • Offerte aanvragen voor uw terras.
 • Zelf doen of uitbesteden?
 • Stappenplan aanleggen terras.
 • De verschillende te gebruiken materialen.
 • De bestratingsverbanden.
terras aanleggen

Kosten terras bestrating laten leggen

Zoals met alles wat u aan gaat schaffen is er één belangrijke vraag, wat gaat de nieuwe bestrating van het terras kosten?

U heeft minimaal 12 vierkante meter (m²) terras nodig als u bijvoorbeeld van plan bent een eettafel met stoelen te plaatsen.

Bent u geen hovenier fan en heeft u liever een onderhoudsvrije tuin voor uw nieuwbouw of bestaande woning waar veel gebruik wordt gemaakt van terrastegels dan stijgen de kosten navenant.

De grootte en het soort terrastegel of terrasklinker zijn uiteraard van invloed op de kostprijs.

Om u tijdens deze zoektocht bij te staan treft u onderstaand alle kosten en prijzen op een rij. Let wel dit is een indicatieve prijs maar wij stellen u op deze wijze wel in de gelegenheid een globale berekening te maken.

Weet u nog niet helemaal waar uw gedachten naar uitgaan of wat de beste en goedkoopste inrichting voor uw tuin is? Dan kunt u uiteraard ook eerst een tuinontwerp laten maken.

De gemiddelde richtprijs voor het maken van een tuinontwerp voor de nieuwe inrichting van uw tuin ligt tussen de 250,- en 500,- euro, ook weer afhankelijk van de grootte van uw tuin.

Met welke kosten dient u rekening te houden?

OnderdelenGemiddelde prijzen per m2
Terrastegels 60 x 60€ 10,- tot € 55,- per m2
Ophoogzand€ 40,- tot € 60,- per big bag
Opsluitbanden€ 2,- tot € 4,- per m1

Het inhuren van een stratenmaker ligt tussen de 10,- a 20,- euro per vierkante meter of er wordt u een uurtarief berekend tussen de 30,- en 40,- euro per uur.

Voor de eerder genoemde afmeting aan terras van 12 vierkante meter bent u dus, afhankelijk van uw keuze qua terrastegel, ongeveer 680,- euro kwijt inclusief btw.

Offerte vrijblijvend aanvragen

Uiteraard kunt u met bovenstaande prijsinformatie een goede prijsindicatie maken, toch is het verstandiger om gewoon een offerte aan te vragen. Hier op de site treft u een tuinaanleg offerte formulier aan.

Het aanvragen van een offerte is gratis en geheel vrijblijvend en binnen 24 uur heeft u de prijzen duidelijk in beeld.

Enkel op deze manier kan er een prijs op maat gemaakt worden die precies voor uw situatie van toepassing is.

Het is dan wel zaak dat u ons exact aangeeft wat uw wensen zijn. Hoe meer informatie u ons geeft des te beter zijn wij in staat een realistische prijs te offreren.

Ook als u er nog niet helemaal uit bent qua wensen, denken wij graag met u mee. Het zien van de mogelijkheden van uw tuin uiteraard gecombineerd met uw wensen kunnen wij gebruiken om een prachtig tuinontwerp te maken.

Op deze manier gaat u uw tuin wellicht met hele andere ogen zien.

Bovendien hoeft u uiteraard niet alles gelijk uit te laten voeren. Bij ons komt u achteraf nooit voor verassingen te staan.

Onze offertes zijn volledig transparant en onze prijzen zijn sterk concurrerend, een terras aanleggen is bij de Tuinaanleg-Concurrent zeer betaalbaar.

houten-terras-aanleggen

Aanleggen van het terras

De mogelijkheden zijn groot als we het hebben over een terrasbestrating of tuinbestrating. Van grote tegels tot kleine en van houten vlonders tot aan natuursteen, alles is mogelijk.

Uiteraard zult u met het maken van uw keuze rekening houden met uw smaak en uw budget.

Tegenwoordig wordt de tuin gezien als het verlengde van de huiskamer. Mensen kiezen er daarom vaak voor om de vloer optisch door te laten lopen.

Dit kunt u bereiken door van dezelfde kleurstelling en/of materiaal gebruik te maken.

Een terras met tuintegels betekent weinig onderhoud, een lange levensduur en ontzettend veel mogelijkheden qua leg motieven.

Een professionele stratenmaker heeft alle patronen zoals cirkelvormig of een terrastrap wel eens een keer aangelegd, hij weet ook exact wat het eindresultaat is waardoor hij u goed kan adviseren.

We zullen u eens een paar voorbeelden geven van de verschillende materialen en tegels die gebruikt kunnen worden voor het bestraten van uw kleine of grote terras in uw tuin:

 • Terras met tegels ( stoeptegels )
 • Terras met bankirai hout.
 • Terras met houten vlonders.
 • Terras met klinkers.
 • Natuurstenen terras aanleggen.

Om u een kostenindicatie te geven van de prijs van verschillende soorten terrastegels, treft u onderstaand een prijzenoverzicht aan van de meest verkochte bestratingstegels.

Soort bestratingGemiddelde prijzen per m2
Koppelstones€ 10,- tot € 20,-
Betonbestrating€ 20,- tot € 40,-
Waaltjes€ 25,- tot € 55,-
Keramische tegels€ 25,- tot €55,-
Kasseien€ 15,- tot € 22,-
Natuursteen€ 30,- tot € 75,-
Composiet€ 35,- tot € 80,-

Wilt uw terras een stuk goedkoper laten aanleggen dan is grind de goedkoopste variant. Als u een stevige ondergrond heeft dan kunnen kiezels of wat grover grind makkelijk aangebracht worden en zullen u minimaal 4 jaar plezier geven.

Vaak word grind ook gebruikt om een terras pad te bekleden net zoals houtsnippers. Wilt u toch een terrastegel gebruiken dan is de grindtegel van 60 x 60 nog goed te betalen.

Oude terras ophogen

Zijn uw oude terras tegels verzakt en u wilt uw terras weer oplaten hogen dan kan dit met speciaal ophoogzand.

Door de oude terrastegels te verwijderen en nieuw ophoogzand aan te brengen op afschot zodat er een goede afwatering ontstaat zal uw terras weer als nieuw lijken.

U kunt er voor kiezen om uw oude tegels weer terug te laten leggen of te kiezen voor het leggen van nieuwe geheel nieuwe exemplaren.

Het bouwen van een terras kan enkele dagen in beslag nemen afhankelijk van de grootte.

Terras van hout laten leggen

Hout is sfeervol en heeft veel karakter, de levensduur is iets korter dan terrastegels maar bij regelmatig tuinonderhoud kunt u ook hier jarenlang zorgeloos van genieten.

Allereerst wordt er antiworteldoek geplaatst om vervolgens steunbalken te plaatsen die als ondergrond dienen voor de hardhouten planken. De schroeven die worden gebruikt zijn van rvs.

Welke prijs bent u gemiddeld kwijt als u besluit voor een houten terras te gaan?

Als u een keuze maakt voor een hardhouten terras dan moet u rekening houden met een bedrag tussen de 75 en 150 euro. Afhankelijk van de houtsoort.

Welke bestratingsverbanden zijn er?

Een bestratingsverband is de wijze waarop de terrastegels worden gelegd. Het biedt niet alleen stevigheid aan het terras maar heeft ook zeker een decoratieve functie.

Zeker als u ervoor kiest om voor speelse motieven te kiezen en bijvoorbeeld gebruik wenst te maken van verschillende formaten en kleuren.

De meeste bekende verbanden zijn;

 • Volsteens-,
 • Blok-,
 • Halfsteens-,
 • Kepler-,
 • Elleboogverband.

Eenvoudig te leggen bestratingsverbanden zijn goedkoper dan een terras met verschillende motieven.

Dit komt doordat er meer reken- en snijwerk gaat zitten als de tegels in een bepaald motief gelegd moeten worden.

Stappenplan terras aanleggen

Als u zelf aan de slag gaat geven wij u graag de informatie over hoe u het beste te werk kunt gaan.

Benodigde tijd: 5 uren.

Terras aanleggen stappenplan

 1. Meten & Plannen

  Meet uw tuin op en teken uw nieuwe terras op schaal.tuin-laten-opknappen

 2. Afgraven

  Start met het afgraven van de grond tot ongeveer 15 a 20 cm diep.bestraten-tuin

 3. Zand aanbrengen

  Breng een laag wit zand aan van minimaal 10 cm dik. Door gebruik te maken van een lange lat kunt u het zand glad strijken. Vergeet u het zogenaamde afschot niet. De grond moet schuin aflopen zodat het regenwater zijn weg kan vinden. Als u kiest voor grotere tegels dan wordt er veelal gebruik gemaakt van cement.

 4. Tegels leggen

  Druk de ondergrond stevig aan. Leg de tegels een voor een en gebruik een waterpas om te controleren of de afwatering goed is. Meestal wordt een minimum van 1cm/m afloop aangehouden. bestrating-leggen

 5. Opsluiting plaatsen

  Liggen alle tegels, plaats dan rondom de kant opsluiting. Dit zorgt ervoor dat de tegels geen ruimte meer hebben om te schuiven.

 6. Tegels op hun plek leggen

  Ingeval van wit zand tikt u de tegels met een rubberen hamer op hun plek. Er moet circa 3 cm ruimte tussen de tegels bevinden in verband met het mogelijk krimpen en uitzetten van de tegels. Houdt u een waterpas bij de hand om zo nu en dan om te controleren of alles goed verloopt.tuinbestrating-legpatroon

 7. Voegen vullen

  Na het leggen van de tegels strooit u een paar flinke scheppen zand over de tegels. Verdeel het zand met een bezem en zorg dat het zand de voegen tussen de terrastegels vult. Als alle voegen goed gevuld zijn dan heeft u een extra bescherming tegen onkruid.bestrating-tuin

Toch is het grote voordeel van het inhuren van een stratenmaker dat het snel en professioneel uitgevoerd wordt. U kunt hierdoor, zonder problemen, jarenlang genieten van uw droomterras compleet uitgevoerd overeenkomstig uw wensen.

Bespaar op de prijs van terras aanleggen

De grootst mogelijke besparing is als u het werk zelf verzet. Wilt u dat niet om welke reden dan ook, start dan nu met het aanvragen van een vrijblijvende offerte bij ons.

Bij ons krijgt u de beste prijs- kwaliteitsverhouding voor een nieuwe terras bestrating

Wel heeft u natuurlijk de keuze om een deel van het werk te verzetten. Het verwijderen van oude tegels van het terras in uw tuin of van struiken en planten is hier een voorbeeld van.

Wij kunnen voor zeer scherpe tarieven een terras aanleggen. Een prachtig professioneel aangelegd terras tegen een sterk concurrerende prijs.

Wij kijken uit naar uw offerte aanvraag.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!