Tuin egaliseren

Is uw tuin verzakt? Het egaliseren van uw tuin zorgt er voor dat het er weer helemaal netjes uitziet.

Dus is uw tuin in de loop van de jaren verzakt en is dit een doorn in uw oog? Door uw tuin opnieuw te laten egaliseren zal uw voor of achtertuin of zelfs uw erf er weer uitzien als nieuw.

Maar wat kost het egaliseren van uw tuin per m² ( vierkante meter )? En hoe gaat het egaliseren in zijn werk? Leest u op deze pagina alle antwoorden op deze vragen.

Tuin laten egaliseren

Welke werkzaamheden kunnen wij als erkend hoveniersbedrijf voor u verrichten:

Stel dat u een vijver heeft en deze graag wilt laten verwijderen dan kunnen wij deze meteen dicht storten met zand.

Als er in uw nieuwe tuinplannen wensen zijn met betrekking tot een verhoogd terras, dan kunnen wij ook dit gedeelte vullen met ophoogzand.

Wat kost een tuin egaliseren?

Voordat u uw tuin laat egaliseren moeten er een aantal dingen gebeuren.

 • Eerst laat je je tuin uitgraven om een goede ondergrond te maken. Dit zorgt ervoor dat er geen zwarte aarde meer in het te egaliseren stuk tuin voorkomt. Dit gebeurt tot een diepte van minimaal 20 cm.
 • Daarna moet de tuin weer opgehoogd worden met ophoogzand.
 • Heb je een vijver waar je graag vanaf wilt? Dan heb je gebroken puin nodig om de vijver te vullen.

Bekijk onderstaande de gemiddelde prijzen voor het egaliseren van je tuin per m².

TuinwerkzaamhedenGemiddelde kosten per m²
Uitgraven, omploegen en ophogen tuin€ 9,- tot aan € 14,-
Egaliseren tuin (uitvlakken)€ 1,- tot aan € 2,-
Terugleggen oude bestrating€ 8,- tot aan € 17,-
Ophoogzand aanvullen€ 13,- per kuub (m3)

Tuin uitvlakken stappenplan

Voor het aanleggen van een nieuwe tuin is het van groot belang dat de ondergrond van de voor- of achtertuin vlak is.

Wilt u een terras aanleggen van tegels of hout lees dan hieronder het volgende stappenplan om zo uw tuin egaal te maken voordat u begint met het opnieuw inrichten hiervan.

Benodigde tijd: 5 uren.

Stappenplan

 1. Ondergrond moet droog zijn

  Zorg ervoor dat uw ondergrond droog is en ga niet in de regen werken. Egaliseren tijdens de regen heeft geen enkele zin. U brengt meer schade aan en het resultaat blijft uit.

 2. Verwijdering obstakels voor egaliseren

 3. Verwijder alle rommel zoals stenen en onkruid. Ook boomwortels en takken moeten verwijderd worden ter voorbereiding van het egaliseren. Door de grond eerst af te graven wordt de juiste voorbereiding getroffen. Onze hovenier zal het uitgegraven deel nu met grond of zand vullen om vervolgens te starten met egaliseren.
 4. Aandrukken nieuw aangebrachte grond

 5. Als de nieuw aangebrachte grond ligt dan moet de grond vervolgens aangedrukt worden met uw voeten of met een speciale roller. Doet u dit niet dan zal de eerste beste regenbui de grond of gazon laten verzakken. Een goed aangedrukte grond is de basis voor de verdere verwerking. Sommige mensen denken dat er een trilplaat gebruikt moet worden voor het “aandrukken”. Doe dit niet omdat de bodem dan volkomen dicht is en er geen planten of gras meer kan groeien.
 6. Grond egaliseren

 7. Nu kunt u de grond gaan egaliseren door met een hark, waterpas of machine geheel vlak af te rijen. Afrijen van de grond zorgt ervoor dat bulten en kuilen verdwijnen waar eventueel plassen water in kunnen blijven liggen. Na het afrijen mag u niet meer op de grond lopen totdat de bestrating of graszoden zijn gelegd.

Meest voorkomende reden voor egaliseren van tuin

 • Voorkomen van verzakkingen: De meeste mensen laten hun tuin egaliseren om verzakkingen te voorkomen.
 • Nieuwe tuin aanleggen: Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het belangrijk om de tuin eerst te laten egaliseren. Zo begin je met een mooie, vlakke ondergrond en voorkom je verzakkingen. Hierdoor blijft je nieuwe tuinaanleg zo lang mogelijk mooi.
 • Tuin renoveren: Wilt u niet een hele nieuwe tuin maar is uw tuin wel nodig toe aan een grote opknapbeurt? Bij het renoveren van uw tuin helpt het vaak om de tuin te egaliseren. Als u uw bestrating dan terug legt ziet de tuin er al een stuk netter en mooier uit.
 • Gazon aanleggen: Wilt u een prachtig gazon aanleggen met graszoden? Door de grond vlak te trekken zorg je ervoor dat het gazon lange tijd recht en vlak blijft. Egaliseren bij gras hoeft minder nauwkeurig dan bij tegels. Omdat de grond vaak hard is, is het verstandig om de grond eerst te frezen voor je het laat egaliseren.
 • Tuin bestraten: Als u uw tuin opnieuw laat bestraten is een vlakke ondergrond essentieel. Door de grond goed te egaliseren voorkom je dat de bestrating snel weer gaat verzakken.

Egaliseren voor bestrating

Als u van plan bent een nieuw terras aan te laten leggen of uw oprit naar uw bestaande- of nieuwbouw woning te laten her bestraten dan is het van groot belang dat eerst de ondergrond goed wordt uitgevlakt.

De nieuwe bestrating moet natuurlijk vlak komen te liggen zonder hobbels en kuilen. Onder het bestraten van een huis vallen de volgende onderdelen:

 • Oprit van de woning.
 • Tuinterras.
 • Parkeerplaats.
 • Tuinpaden.
Eerst vlak gemaakt dan bestrating toegevoegd

Tuin egaliseren voor tegelwerk

Tuintegels geven uw tuin een persoonlijke uitstraling en zijn makkelijk in tuinonderhoud.

Er zijn namelijk allerlei soorten en maten tuin tegels te verkrijgen. U kunt uw tuin bijvoorbeeld een klassieke uitstraling geven met kleine tuintegels.

Kleine tuintegels zijn makkelijk in allerlei vormen te leggen, waardoor u ronde terrassen en kronkelpaadjes kunt laten leggen.

Wilt u een tuin met een moderne uitstraling, dan kunt u kiezen voor de strakke uitstraling van grote tuintegels. U kunt dus tuintegels kiezen die goed bij de uitstraling van uw tuin passen.

Handig om te weten!

Wat doe ik met al het afval van het egaliseren van mijn tuin?

Het leeghalen en uitgraven van uw tuin brengt veel tuinafval met zich mee. Om kosten te besparen kunt u het tuinafval zelf afvoeren.

Als u dit zelf moet doen ben je wel wekenlang bezig met het vullen van je GFT container. Heb je hier geen zin in?

Een tuin specialist voert het afval voor je af aan het einde van de klus, zodat je hier geen last meer van hebt.

Hoeveel zand of tuinaarde heb ik nodig om mijn tuin te egaliseren?

Wil je tuintegels of bestrating leggen? Dan vul je de afgegraven tuin met zand. Wil je een gazon of andere planten plaatsen?

Gebruik dan tuinaarde. Om te weten hoeveel je hiervan nodig hebt, meet je de lengte, breedte en hoogte van het te afgegraven gat, en deze vermenigvuldig je met elkaar.

Vervolgens tel je hier 15% bij op, omdat de grond tijdens het egaliseren nog 15% gaat inklinken.

De benodigde hoeveelheid zand of tuinaarde bereken je dus door de volgende formule in te vullen: lengte x breedte x hoogte x 1,15 = het aantal kuub benodigde grond of zand.

Wat kost een tuin egaliseren?

Het egaliseren/vlakmaken van uw tuin wordt meestal per m² berekend. Afhankelijk van het materiaal waarmee de tuin uitgevlakt wordt kan er een prijs worden opgesteld door onze hovenier. 

Vlakke ondergrond voor de bestrating

Als u tegels in uw tuin of op het terras wilt leggen, dan is het vaak nodig om uw grond te egaliseren. Dit houdt in dat u de grond zo egaal mogelijk maakt.

U moet zich alleen niet verkijken op deze klus, want het zal lichamelijk veel van u vragen.

De hoveniers van de Tuinaanleg-Concurrent kunnen dit voor u doen.

Wij kunnen de grond gelijk maken en ophogen, zodat u hier uw nieuwe tuintegels vlak kunt neerleggen.

Wij beschikken over het juiste gereedschap om alles uit uw tuin te verwijderen en heeft u wel eens gedacht aan het gemak. Omdat wij al het tuinafval en de grond onmiddellijk afvoeren.

Dat scheelt u wekenlang groenbakken vullen en aanbieden. Zowel het omspitten van de tuin of het afgraven en egaliseren kan met de hand gedaan worden maar ook machinaal.

Als er ruimte is voor een graafmachine zullen wij hier uiteraard gebruik van maken. Een graafmachine wordt veel gebruikt bij wat grotere tuinen voor het neerleggen van graszoden of tegels.

Eerst vlak gemaakt daarna bestrating en stukje kunstgras toegevoegd

Tuin egaliseren dit bepaalt de prijs

Onze vakman baseert zijn prijsvoorstel op basis van een aantal factoren.

 • Soort bodem
 • Aantal vierkante meters (m²)
 • Aan en afvoeren materiaal

Soort bodem
In Nederland hebben we verschillende soorten bodems. Iedere bodem heeft zijn eigen eigenschappen en bepaalt de prijs van de klus ’tuin egaliseren’.

Dit komt vooral door het werk dat de vakman heeft aan het afgraven van de grond. Voor hij de grond kan egaliseren moet hij namelijk in veel gevallen de bestaande grond afgraven en vervolgens vullen met nieuwe verse tuinaarde en grond.

Gemiddeld graaft een vakman bij een nieuwbouwwoning zo’n twintig tot dertig centimeter af. Je kunt je voorstellen dat een vakman langer bezig is met het afgraven van klei dan met het afgraven van veengrond.

Aantal vierkante meters
Het egaliseren van een grote tuin kost meer tijd dan het egaliseren van een kleine tuin. Dit merk je direct in de kosten. Niet alleen tijd zorgt ervoor dat het egaliseren van een grote tuin meer kost.

Ook heb je in een grote tuin meer grond om af te voeren en heb je meer nieuw zand en tuinaarde nodig. Al deze zaken zorgen er samen voor dat de prijs van het egaliseren van de tuin stijgt naarmate de oppervlakte van de tuin groeit.

Aan- en afvoeren materiaal
Voor de vakman kan beginnen met het egaliseren van de tuin komt er veel grond vrij. Deze grond moet de vakman afvoeren. Hiervoor moet de vakman kosten betalen die hij aan jou doorberekent. Maar ook de aanvoer van nieuw zand brengt transportkosten met zich mee.

En heb je geen achterom? Dan berekent de vakman in veel gevallen een toeslag. Hij kan namelijk niet met volle kruiwagens door je woning lopen en is daarom langer bezig met het afvoeren van de grond.

De kosten voor het aan- en afvoeren van materiaal bepalen voor een deel de totaalprijs van de klus ’tuin egaliseren’.

Onze hovenier kan uw tuin egaliseren

Wanneer wij de grond egaliseren ( vlak trekken ) , dan maken we uw tuin leeg en spitten we deze helemaal om. Daarnaast kunnen wij ook uw tuin weer opnieuw beplanten of kunstgras aanleggen. Werkelijk alles is mogelijk bij ons.

Als wij uw tuin egaliseren, dan doen wij dit tegen een zeer voordelige prijs.

Het is dus ook mogelijk als u een wat kleiner budget heeft. Wilt u meer prijsinformatie?

Bent u benieuwd naar de prijs voor uw tuin laten egaliseren? Vraag dan eens een prijsindicatie aan via ons offerte formulier om zo van te voren te weten wat de egalisatie u gaat kosten.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!