Drainage aanleggen kosten

Heeft u het regelmatig dat uw voor of achtertuin of kelder onder water komt te staan? In dat geval is het aan te raden om het water te laten afvoeren door middel van drains.

Een drainage maakt het mogelijk om (overvloedige) regenval snel af te voeren. Het laten aanleggen van een drainage is dan geen slecht idee.

Lees op deze pagina alles over de kosten van een drainage aanleggen in de tuin, kelder, onder het huis of rond uw huis.

Drainage slang aanleggen tuin

Een professioneel aangelegde drainagebuis zorgt ervoor dat uw tuin grond (bodem) droog komt te liggen en het hemelwater of grondwater makkelijk kan worden afgevoerd.

Lees snel ons prijzenoverzicht en kom er snel achter wat een drainagesysteem laten aanleggen in uw tuin gaat kosten!

Wat kost drainage aanleggen?

Drainage laten aanleggen biedt uitkomst om van de plassen in uw tuin of kelder af te komen. Met name in de laaggelegen gebieden zijn steden en dorpjes zeer afhankelijk van de aanleg van drains. Dat is ook niet zo vreemd omdat we onder de zeespiegel leven.

Drainage aanleggen kost gemiddeld tussen de €1.000,- en de €1.500,-. We zullen u nu wat prijsinformatie verstrekken wat de kosten zijn om een compleet drainage systeem in uw tuin aan te laten leggen.

Aanleg drainage systeemGemiddelde prijs aanleggen drainage (incl btw)
Hovenier€30,- / €40,- per uur
Drainagebuizen 50 mm€70,- per 40 meter lang
Drainagebuizen 60 mm€80,- per 40 meter lang
Drainagebuizen 80 mm€100,- per 40 meter lang
Drainagebuizen 100 mm€140,- per 40 meter lang

Handig om te weten!

Wat kost een drainage aanleggen in een tuin?

De prijs van een drainage is afhankelijk van een aantal factoren denk hierbij aan: lengte van de drainage slang, oppervlakte van de tuin, materiaalsoort, aansluiting etc.

Drainage aanleggen kost gemiddeld ongeveer tussen de €1.000,- en de €1.500,-.

Hoe leg je een drainage aan?

Voor het aanleggen van een drainage is wel enige kennis nodig. Een drainage wordt in het algemeen weinig zelf gelegd. Men huurt hier meestal een hoveniersbedrijf voor in.

Wanneer leg je drainage aan?

Als u last heeft van een zeer natte tuin of gazon en er blijven na zware regenval plassen achter dan is een drainage aan de oppervlakte de meest voorkomende oplossing. Mocht u veel water hebben in uw kruipruimte onder uw huis dan leggen wij vaak een ringdrainage naast uw woning aan.

Vaak gaan mensen over tot het aanleggen van drainage als ze net verhuist zijn of als ze hun bestaande tuin aan gaan pakken.

Hoe lang gaat drainage buis mee?

Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar.

Prijsvoorbeelden

Deze prijzen zijn een gemiddelde richtprijs, maar geven geen concreet beeld van hoeveel de totale kosten zijn. Wij hebben omwille van deze reden ook nog enkele concrete prijsvoorbeelden voor u op een rijtje gezet.

Zie onderstaand prijsvoorbeelden van een goedkope en een duurdere aanleg van drainage voor gemiddeld 100 meter aan drainagebuizen.

Goedkoop drainage aanleggen:
De bodem van uw tuin is van zand of veen en er blijven lang plassen water op het gras liggen na een hevige regenbui. In de tuin wordt een sleuf gemaakt die worden opgevuld met drainagebuizen van 50mm en zand. Drainage aanleggen kost in deze situatie voor 100 meter gemiddeld ongeveer € 1.050.

Duur drainage aanleggen:
Uw kelder loopt regelmatig onder met water. Om uw kelder te ontwateren wordt er een drainagesysteem aangebracht met drainagebuizen van 100mm. De bodem waarop het huis gebouwd is van klei. De drainagebuizen worden nu niet alleen onder de tuin aangebracht, maar vooral langs de gevel van uw huis. Na afloop wordt de sleuf opgevuld met schelpen. De kosten bedragen naar aanleiding van deze situatie gemiddeld ongeveer € 1.500.

Opvulling drainage buis

Factoren die de prijs van drainage laten aanleggen bepalen

Voor het plaatsen van drainage in uw tuin zijn er verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden. Al deze zaken kunnen zowel rechtstreeks als onrechtstreeks een invloed hebben op het prijskaartje dat voor het plaatsen van drainage in rekening wordt gebracht.

Factor 1 De situatie

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren terug te vinden om de bodem van uw tuin te draineren.

 • Oppervlaktedrainage: In deze situatie is de bodem van uw tuin bijzonder nat en kunnen er geen planten meer op groeien. In deze situatie is oppervlaktedrainage de oplossing. De buizen worden in dit geval aan het oppervlak geplaatst waarbij er om de 5 meter een nieuwe moet worden geplaatst.

 • Ringdrainage: Het plaatsen van ringdrainage gebeurt om kelders evenals bijvoorbeeld de bodem naast een woning te ontwateren. De buizen worden tussen de gemiddeld 50 en 60 centimeter onder het maaiveld aangebracht. Voor het plaatsen van ringdrainage worden hogere kosten in rekening gebracht in vergelijking met oppervlaktedrainage, gewoon omdat de plaatsing er van heel wat lastiger is.

Factor 2 Type omhulling van de drainagebuis

De omhulling welke wordt gekozen bij het aanleggen van drainage wordt altijd afgestemd op het type bodem. In principe fungeert de omhulling waarvoor wordt gekozen als een soort van spons. Deze zorgt er voor dat het water wordt aangetrokken waardoor het makkelijker in de buis stroomt.

De gronddeeltjes blijven evenwel buiten de buis. De twee verschillende soorten omhullingen waar we een onderscheid tussen maken zijn:

 • Kokosomhulling: Wanneer het een zand- of veenbodem betreft wordt er gebruik gemaakt van een drainagebuis die beschikt over een kokosomhulling. Gebruikmaken van een kokosomhulling is bijzonder interessant omdat ze een levensduur weet te realiseren van zomaar even 55 jaar. De gemiddelde kostprijs voor een drainagebuis met kokosomhulling van 50 mm breed en 50 meter lang is gelegen ergens rond de 95 euro.

 • Polypropeenomhulling: Is er sprake van een kleibodem? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een drainagebuis die beschikt over een polypropeenomhulling. De kunststof vezels zorgen er voor dat de buis minder snel gaat rotten. Wanneer ze wordt gebruikt bij een zure grond hoeft dit dan ook niet meteen gevaren met zich mee te brengen. Voor een omhulling van polypropeen wordt gemiddeld een kostprijs betaald van zo’n 70 euro voor een breedte van 50 mm en een lengte van 50 meter.

Factor 3 De vulling in de sleuf

In de sleuf welke zich onder de drainagebuis bevindt wordt een laag van 3 centimeter aangebracht. Deze laag kan bestaan uit schelpen, maar ook uit zand of grind. Het plaatsen van een dergelijke laag wordt gedaan omdat het water vooral langs de onderzijde de buis binnen dringt.

Nadat de plaatsing van de drainagebuis heeft plaatsgevonden wordt de sleuf opgevuld met de rest van de schelpen en het zand. Dit gebeurt tot zo’n 20 centimeter onder het maaiveld. De daarboven gelegen 20 centimeter wordt aangevuld met aarde. Het plaatsen van een laag grind of schelpen is aangeraden.

Deze onttrekt het oppervlaktewater immers altijd het snelst waardoor de kostprijs iets hoger komt te liggen.

Type materiaalGemiddelde kostprijs
Schelpen vulmateriaalGemiddeld € 155,- per 1000 kg
Grind vulmateriaalGemiddeld € 105,- per 1000 kg
Zand vulmateriaalGemiddeld € 70,- per 1000 kg

Factor 4 Gras aanleggen

Het spreekt voor zich dat u na het plaatsen van drainage zo snel mogelijk terug zult willen kunnen genieten van een mooie en groene tuin. Om dit te kunnen realiseren is het laten plaatsen van een verse laag gras aangeraden.

Zo ziet uw tuin er in een mum van tijd terug echt netjes uit. Voor het plaatsen van nieuw gras wordt gemiddeld een kostprijs aangerekend van zo’n 7 euro per (m²) vierkante meter.

Soort drainage

Als u last heeft van een zeer natte tuin of gazon en er blijven na zware regenval plassen achter dan is een drainage aan de oppervlakte de meest voorkomende oplossing.

Mocht u veel water hebben in uw  kruipruimte onder uw huis dan leggen wij vaak een ringdrainage naast uw woning aan.

Deze zal geheel langs de woning worden gelegd zodat het water af kan worden gevoerd voordat het uw kruipruimte bereikt.

Ook voor zeer vochtige kelders is er de oplossing om een waterafvoer te laten installeren inclusief een ingegraven drainageslang met dompelpomp.

Drainage buizen laten aanleggen

Grondsoort en afwatering

 • Zand en veengrond: Voor deze soort van grond kan er het beste een kokos drainagebuis worden toegepast. Zoals wij al vertelde heeft kokos een zeer lange levensduur en zal er voor zorgen dat de buis niet verstopt komt te zitten.
 • Kleigrond: Bij het aanleggen van een drainage in zware kleigrond is de drainagebuis met kunststof vezels de meest geschikte. Omdat bij deze buis kunststof vezels zijn gebruikt zal het verrotten van de buis niet snel gebeuren en kan deze tegen erg zure grond.

Bij het aanleggen van een drainagesysteem in de voortuin of achtertuin is het belangrijk dat zowel de onder- als bovenlaag van grind wordt voorzien.

Het grind zorgt ervoor dat het ergste vuil gezuiverd zal worden voordat het in de mantel trekt.

Ook is het zeer belangrijk dat de gehele drainpijp op afschot wordt gelegd en dat de tuin word opgehoogd.

Drainage tuin

Een natte ondergrond is vervelend voor u, uw planten en daarmee niet erg wenselijk.

Dit kan bovendien eenvoudig worden voorkomen door de aanleg van een verticaal of horizontaal drainagesysteem – een manier waarop water wordt afgevoerd zonder dat de eigenaar van de tuin dit doorheeft.

Een droog houten terras zonder plassen water is natuurlijk een fijn idee.

Echter als er onder het nieuwe terras geen goede waterafvoer is aangelegd zullen de plassen hemelwater steeds terugkeren en zullen op ten duur het terras aantasten.

Drainage tuin diepte

Een drainage aanleggen houdt wél in dat u zelfstandig een soort groef ( tuin afgraven genoemd ) moet graven al u de tuin gaat renoveren.

Deze kan het beste vijftig tot zestig centimeter diep zijn. Op die manier ondervindt u verder geen hinder van de drainagebuis die er komt te liggen.

Zorg er wél voor dat de groef wordt aangevuld met een materiaal dat ervoor zorgt dat alles goed is geïsoleerd en wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Gebruik hiervoor grind of zand.

We zullen een aantal aspecten voor u onder elkaar zetten:

 • 60 cm is de minimale diepte.
 • 90 cm is de maximale diepte.
 • Drainageslang moet goed horizontaal liggen.
 • Afstand tussen de gleuven minimaal 2 meter.
 • Houdt rekening met afschot van 2 cm.

Offerte drainage

Namens Tuinaanleg-concurrent werken wij graag met u samen in de productie van een drainagesysteem dat bij uw past.

We maken ten alle tijden gebruik van goed isolatiemateriaal en adviseren u altijd over welk soort drainage nu precies bij uw tuin past.

Een drainagesysteem leidt op den duur tot vele voordelen, waarbij de belangrijkste natuurlijk is dat de tuin of terras simpelweg niet langer nat blijft.

Een bevordering van het wooncomfort, een simpele investering met een groots resultaat.

Interesse in de prijzen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en wij zorgen ervoor dat u binnen 2 dagen de juiste prijsindicatie heeft ontvangen in uw mailbox.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!