Houten terras aanleggen

Ligt uw hele tuin op de schop, omdat u net verhuisd bent of is het na jaren verbouwen tijd geworden om nu uw tuin grondig aan te pakken en op te knappen?

Bij een terras aanleggen van een hardhouten terras is het uiteraard van belang dat de voorbereidende werkzaamheden goed worden uitgevoerd voor een mooi eindresultaat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Houten-terras-aanleggen-Tuinaanleg-concurrent.jpg
Houten terras

Een nieuw houten terras kunt u het best aanleggen op een plek in de zon of halfschaduw. Vermijd plekken met bomen in de buurt.

Hierdoor wordt het hout sneller vochtig en is de kans op uitglijden groter door algvorming. Ook het risico op rot en schimmel is groter in de buurt van bomen.

U wilt graag het hele jaar door comfortabel kunnen zitten in uw tuin.

Zo’n terras wat warmte uitstraalt kan u laten aanleggen met hout. Een houten terras is redelijk betaalbaar in de aanleg en het oogt heel gezellig. 

U kunt ervoor kiezen voor diverse materialen om uw houten terras mee op te bouwen.

Wat kost een houten terras aanleggen?

De kosten voor het plaatsen van houten terrasplanken is afhankelijk van een paar factoren zoals de grootte van de oppervlakte, materiaal soort, afwerkingsopties waarvoor gekozen wordt.

In de afgelopen 10 jaar hebben traditionele houten terrassen een opleving doorgemaakt.

Welk materiaal wordt gebruikt voor het terrasPrijs voor het materiaal per vierkante meter (inclusief aanleggen)Levensduur
Tropisch hardhoutTussen €40,- en €140,- per vierkante meterMinimaal 20 jaar. Kan oplopen tot 100 jaar mits goed onderhouden.
Europees houtTussen €45,- en €90,- per vierkante meterMinimaal 15 jaar. Kan oplopen tot 60 jaar mits goed onderhouden.
ThermowoodTussen €30,- en €55,- per vierkante meterMinimaal 20 jaar. Levensduur is verder afhankelijk van de mate van onderhoud
HoutcomposietTussen €65,- en €120,- per vierkante meterMinimaal 100 jaar.

Voordelen van een houten terras

Houten dekken gemaakt van hard- en zachthout bieden tal van voordelen. Ze zijn aantrekkelijk en duurzaam als ze goed worden onderhouden. 

Veel huiseigenaren merken dat ze de warme, gastvrije uitstraling van natuurlijk hout verkiezen boven synthetische materialen en bewerkt hout.

 • Hout kost minder dan composiet terrasplanken of geëxtraheerd aluminium, wat het potentiële investeringsrendement verhoogt.
 • In tegenstelling tot synthetische materialen neemt hout niet veel warmte op, waardoor het comfortabel aanvoelt.
 • Redwood, ceder en onder druk behandeld grenen zijn natuurlijke keuzes voor huiseigenaren die op zoek zijn naar authentieke, karakterrijke materialen.
 • Wanneer goed onderhouden, verouderen houten dekken sierlijk en krijgen ze een gedistingeerd verweerd uiterlijk dat opgaat in de omgeving.

Hoe is de prijs van een houten terras opgebouwd

De prijs van een houten terras is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die je maakt bij de aanschaf ervan. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Hoe groot is uw terras. Heel logisch een groot terras kost u meer dan een klein terras om aan te leggen. Huurt u een bedrijf in, dan hanteren die vaak een starttarief. Het doet er dan niet toe hoeveel vierkante meter terras u wilt laten aanleggen. De huur van apparatuur zit hier namelijk bij inbegrepen. • Keuze 2: Welk materiaal kiest u. U kunt kiezen voor tropisch hardhout. Tegenwoordig wordt er uitsluitend gewerkt met gecertificeerd tropisch hardhout waardoor jij weet dat het milieu niet extra wordt belast. Tropisch hardhout heeft een heel lange levensduur maar is lastiger te verwerken dan andere houtsoorten. U zult dit dan ook niet gemakkelijk zelf kunnen doen. Bij een terras van tropisch hardhout moet je echt een klussenbedrijf inhuren. • Keuze 3: Kiest u voor duurzaam. Thermowood is een houtsoort die redelijk betaalbaar is. Hij wordt zodanig geproduceerd dat het milieu nauwelijks wordt belast. Het hout is thermisch bewerkt waardoor de eigenschappen gelijk zijn aan tropisch hardhout. De prijs is echter vele malen lager. • Keuze 4: kiest u voor een hout-achtig product. Houtcomposiet is geen echt hout. Het is een hout-achtig product wat wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Houtcomposiet kost het meeste maar heeft dan ook de langste levensduur. Het materiaal is lastig om zelf tot een terras te verwerken; u zal er iemand voor moeten inhuren. • Keuze 5: kiest u voor anti slip. Een houten terras zal glad worden wanneer het heeft geregend. U kunt het dan ook laten behandelen met een extra anti slip laag. Hierdoor wordt uw hout gelijk beschermd tegen vocht. De kosten van een anti slip laag komen bovenop de aanlegkosten.

Belangrijk om te weten…

Welk ondergrond voor houten terras?

Leg nooit de terrasplanken of vlonder direct op de volle aarde. Daarnaast moet u de ondergrond dusdanig isoleren dat optrekkend vocht en onkruid uw houten terras niet kan bereiken.

Zorg eerst voor een laag stabilisatiezand op de plek van het terras. Legt u daar overheen een worteldoek.

Wat is het beste hout voor een terras?

Siberische Lariks, Europese Eik en Kastanje zijn allen prima geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol terras mee te maken.

Europese Eik en Kastanje hebben een duurzaamheidsklasse 2 en vergrijzen net zo mooi als tropische houtsoorten. Kastanje is bovendien ook vocht- en schimmelbestendig.

Wat kost een houten terras aanleggen per m²?

Dit is uiteraard afhankelijk van de keuze die u maakt voor het soort hout en het legpatroon. En uiteraard de oppervlakte van uw houten terras.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Houten-terras-aanleggen-Tuinaanleg-concurrent-1.jpg
Houten terras aan het maken

Stappenplan houten terras aanleggen

Benodigde tijd: 3 dagen.

 1. Terras markeren

  Markeer het terrasoppervlak met touw en houten paaltjes. Voeg 20 cm toe aan de lengte en breedte. Nu kun je ook nog uitproberen of je tuinmeubels op het oppervlak passen.
  Graaf vervolgens het afgezette stuk met een spade of schop diep genoeg uit: de bovenkant van de terrasplanken moet op de juiste hoogte onder je tuindeur komen. Gebruik een winkelhaak om een rechte hoek te krijgen.

 2. Helling bepalen

  Zorg dat het terras een helling heeft van 2%, die van het huis afloopt. Houd bij het graven al rekening met de helling. Hieronder ziet u de opbouw van lagen, vanaf de bovenkant van het terras:

  1. Vlonderplanken
  2. Bevestigingsclips of vlonderplankschroeven
  3. Onderbalk
  4. Tegeldrager
  5. Betontegel
  6. Worteldoek
  7. Straatzand

 3. Helling instellen

  Span ter hoogte van de vlakke bovenrand van het terras enkele touwen en lijn ze horizontaal uit. Zet een markering na een meter terrasbreedte, door op een paaltje een stukje plakband te plakken, 2 cm onder het touw. Herhaal deze stap na elke meter terrasbreedte met nog eens 2 cm, tot aan het einde van het terrasoppervlak. Bevestig het touw ter hoogte van de markeringen. Zo krijg je een gelijkmatige helling van 2%.

 4. Aantrillen en verdichten

  Verdicht het oppervlak met de trilplaat. Breng 20 cm grind of split aan, verdeel het gelijkmatig en verdicht dit ook. Maak het oppervlak zo vlak mogelijk!
  Hier bovenop komt straks nog een laag straatzand, van ongeveer 4 cm. Dit is nodig om de betontegels nauwkeurig uit te lijnen.

 5. Extra zand

  Breng met richtlatten het zand op de gewenste hoogte en lijn het uit. Dit kun je het best als volgt aanpakken voor elk T-profiel gebruikt u een hoopje zand. Druk het T-profiel hier in. Maak gebruik van de touwen, de richtlatten en de juiste helling om het oppervlak uit te lijnen.

 6. Extra zand en egaliseren

  Is er nog ruimte tussen de profielen? Vul dit op met zand en egaliseer het met een reilat. Nog steeds ruimte over? Herhaal dan de voorgaande handeling! Opvullen met zand en egaliseren met een reilat. Daarna kun je de touwen verwijderen.

 7. Onkruid voorkomen

  Leg worteldoek over het oppervlak van jouw terras. Dit gaat onkruid tegen. Rol banen van de rol af en leg het neer met een overlap van 10 cm.

 8. Betontegels leggen

  Leg betontegels neer als ondersteuning van de onderconstructie. Houd afstanden aan van ongeveer 40 – 50 cm tussen de tegels, afhankelijk van de dikte van de onderconstructie en de planken. Je wilt niet dat de balken of planken doorbuigen!
  Gouden tip: gebruik een houten plankje als sjabloon, om een gelijkmatige tegelafstand aan te houden.

 9. Montage werkzaamheden

  Gebruik een tegeldrager bij de montage, om zo de juiste afstand aan te houden. Leg een tegeldrager op elke betontegel, want deze verlengt de levensduur van het hout van de onderconstructie. Als u de onderconstructie in de lengte monteert, is er een ruimte van 1 cm noodzakelijk. Dan heeft het hout de ruimte om op te zwellen.
  Afhankelijk van het legpatroon worden de planken stotend gelegd. De onderconstructie moet u op de plekken waar 2 kopse kanten bij elkaar komen verdubbelen.

 10. Underconstructie vastschroeven

  Schroef de onderconstructie vast aan de betontegels. Dit doe je als volgt: boor met een houtboor door de onderconstructie heen. Boor met een steenboor een gat voor de plug in de betontegel. Sla een slag plug er voor de helft in en schroef deze met de accuboormachine tot het einde erin.
  Zorgt dat u de boorgaten van de houten planken aan iedere kant voorboort. Gebruik hiervoor een zelfgemaakt boorsjabloon. U kunt ook clips in plaats van schroeven gebruiken, voor een onzichtbare bevestiging.

 11. Terrasplanken monteren

  Houdt u bij het vastschroeven van de planken rekening met de breedte van de planken en de onderconstructie. Monteer de planken op een afstand van 1 cm van de muur. Schroef de planken vast aan de onderconstructie. Gebruik hiervoor houtschroeven van roestvrij staal.

 12. Uitstekende planken afzagen

  Laat de vlonderplanken uitsteken aan de zijkanten. Deze uitstekende delen kun je na de montage in een keer met een handcirkelzaag afzagen. Schuur de zaagranden met schuurpapier.

 13. Terrasrand plaatsen

  Voor een nette afwerking kunt u rondom het terras houten planken plaatsen. Schroef deze als volgt vast: van bovenaf door de onderconstructie, of zijdelings direct in de onderconstructie afhankelijk van hoe de onderconstructie loopt.

 14. Voor ventilatie zorgen

  Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is! Let daar vooral op bij het monteren van de terrasranden. Luchtcirculatie verlengt de levensduur van een houten terras.

 15. Kopse kanten afwerken

  Een houten terras wordt voortdurend blootgesteld aan het weer. Vooral de kopse kanten (zaagkanten) zijn erg gevoelig voor vocht. De levensduur van het hout wordt verhoogd wanneer je deze plekken een beschermende laag geeft.

Daktuin-tuinaanleg-concurrent
Daktuin

Dakterras maken van hout

Een dakterras kan u meerdere voordelen bieden. Omdat hout een sfeervolle uitstraling geeft op terrassen wordt er tegenwoordig veel gebruik van gemaakt. 

Door een plat dak optimaal te gaan benutten kunt u de waarde van uw woning verhogen en zorgen voor een mooi uitzicht vanaf uw dak.

Een belangrijk punt in deze is wel dat u ervoor zorgt dat u uw bestaande dakbedekking niet lek maakt en gebruik maakt van rubberen tegels als ondergrond voor de houten planken.

Een daktuin op een plat dak van hout geeft u een prachtig uitzicht en u kunt langer genieten van de zonsondergang.

Ook bij het maken van een dakterras moet er gedacht worden aan uw veiligheid. U wilt immers niet van het dak afvallen.

Een balustrade of hekwerk om uw dak is daarom erg belangrijk om uw veiligheid te kunnen waarborgen.

U kunt kiezen om een hekwerk neer te laten zetten van dezelfde houtsoort als het terras of misschien wel van roestvrij staal.

Offerte houten terras aanleggen

Wilt u goedkoop uit zijn en niet teveel betalen voor uw nieuwe terras aanleg? Vraag dan eens gratis de kosten voor u nieuwe houten terras aan!

Zoals wij u hierboven al hebben uitgelegd is de prijs van een verhoogd houten terras geheel afhankelijk van de houtsoort die gekozen wordt.

Als wij uw interesse hebben gewekt, kunt u ons offerte formulier gebruiken om ons een prijsopgave te laten maken.

Geeft u bij de omschrijving de maten en de houtsoort aan waar uw wensen naar uitgaan.

Binnen maximaal 2 werkdagen ontvangt u in uw mailbox de prijsopgave.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!