Gazon onderhoud

Wilt u een mooi en strak groen gazon in uw tuin? Maar hebt u niet de tijd om het zelf goed bij te houden.

Bent u daarom benieuwd naar wat de kosten van het laten onderhouden van uw gazon zullen zijn?

Door goed onderhoud verlengt u het levensduur van uw gazon en heeft u minder last van mos en onkruid.

Wij van de Tuinaanleg-Concurrent hebben voor u een overzicht gemaakt van de kosten die komen kijken bij het onderhoud voor een mooi groen gazon.

Leest u op deze pagina alles over het laten onderhouden van uw gazon.

opgeknapte-tuin
Mooi strak verzorgd gazon

Gazon onderhoud kosten

Gemiddeld kost het onderhouden van uw gazon ongeveer rond de € 40,- per uur. Let u wel op dat de prijs kan variëren afhankelijk de werkzaamheden er verricht moeten worden.

Hieronder hebben wij een prijsoverzicht gemaakt van de meest voorkomende werkzaamheden.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Gras maaien€25,- / €35,- gazon tot 100 m²
Hovenier per uur €30,- / €50,-
Gras verticuteren€100,- / €150,- gazon tot 100 m²

Gras afvoeren: €3,- per 25 m² maaien, het afvoeren van gras dat overblijft na het maaien.

Verticuteergroen: €6,- per 25 m² verticuteren, na het verticuteren blijft er rommel achter zoals onkruid of mos, dit moet nog worden afgevoerd.

Overigens is dit niet in de prijs meegerekend.

Welke keuzes bepalen de gazon onderhoud kosten

Er zijn bepaalde keuze die de kosten van het onderhouden van uw gazon bepalen. Wij hebben voor u de belangrijkste op een rij gezet.

Verticuteren: Na enige tijd ontstaat er een viltlaag in het gras, dit is een mix van gedroogde gras, onkruid en organisch afval. een dunne laag kan nog maar een te dikke laag is heel slecht voor het gras.

Het zal uw gazon gaan verstikken en het gras verdringen. Daarom adviseren wij altijd om u gazon 2x per jaar te verticuteren. Het verticuteren kost ongeveer €100,- en de €150,- voor 100 m².

Maaien: Het is belangrijk dat u uw gazon regelmatig maait. Als het gras te lang wordt dan is het lastiger om te maaien. In het groei seizoen mei tot oktober is het voor het gazon het beste om te maaien. Het laten maaien van uw gazon kost tussen de €25,- en de €30,- voor gazon tot 100 m².

Er zijn bepaalde machines die worden gebruikt, onze hovenier neemt zijn eigen materiaal mee de kosten van de machines zitten dan ook al bij de prijs inbegrepen.

Wat voor materiaal

Bijvoorbeeld als er een klein gazon gemaaid moet worden dan kan dat met een loopmaaier of een kooimaaier.

De kosten van deze apparaten zijn lager dus onze hovenier kan dan minder per uur vragen.

Een groot gazon van bijvoorbeeld 450 m² is veel te groot en veel te veel werk met een loopmaaier. Voor zo een grote oppervlakte wordt meestal een zitmaaier gebruikt, de kosten worden dan wel wat duurder omdat deze grasmaaiers duurder zijn.

In de meeste gevallen zijn de kosten voor dit soort grasmaaiers tussen de €5,- en de €10,- per uur.

Elektrische verticuteermachine net als bij de grasmaaiers zitten de kosten van de materialen al verwerkt in de prijzen van de hovenier.

Onze hovenier gebruikt een elektrische verticuteermachine bij een vlak en klein oppervlak. Een elektrische verticuteermachine wordt ook meestal door hobbyisten gebruikt.

Een andere variant de benzine-verticuteermachine een benzine-verticuteermachine wordt door hoveniers het meest gebruikt.

Deze machines zijn sterker dan de elektrische machines en ze zijn geschikt voor veelvoudig gebruik, dus ze kunnen ook worden ingezet als de hovenier grotere oppervlaktes of gazons met meer oneffenheden moet verticuteren.

tuin-laten-onderhouden
Gras wordt gemaaid met een loopmaaier

Onderhoud van uw gazon

Voor een prachtig groen gazon is het belangrijk dat u het hele jaar onderhoud laat plegen. Wij laten u hieronder een overzicht zien per kwartaal.

 • 1e Kwartaal: Januari – Maart
 • Bodemtest voor de juiste PH waarde en het strooien van kalk
 • Bemesten
 • Randen bijwerken
 • 2e kwartaal: April – Juni
 • 2x per week maaien
 • Regelmatig sproeien ivm de droogte
 • Bemesten
 • 3e kwartaal: Juli – September
 • Gras op ong 4 cm maaien ivm de warmte
 • Regelmatig sproeien vooral bij warm weer
 • Bemesten
 • Inzaaien van kale plekken
 • 4e kwartaal: Oktober – December
 • Bemesten in Oktober
 • Verticuteren in November
 • Beluchten
 • De laatste keer maaien eind November

Een mooi groen gezond gazon heeft te maken met onderhoud!

Stappenplan voor een gazononderhoud

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Maai het gras iets hoger.

  Zo kunt u beter in het voorjaar en najaar en bij hoge temperaturen het gras niet te kort maaien. Zorg ervoor dat u het gras niet maait wanneer de tempraturen te hoog is, het is van groot belang dat het gras niet extra te belasten tijdens de droogte.

 2. Randen afsteken

  Om uw gazon goed te begrenzen is het zeker aan te raden om de randen langs het gras recht af te steken.
  U kunt het beste spandraad gebruiken om een mooie rechte lijn te maken en steek het gras hierlangs af.

 3. Mos bestrijden

  Het blijft een veel komend probleem mos in het gras. Maar ook eenvoudig op te lossen. Naast het strooien van kalk voor optimale zuurgraad van het gras is het mos vaak ook eenvoudig met een verticuteerhark te verwijderen.

 4. Kalk strooien

  Het strooien van kalk zorgt ervoor dat het gazon de voedingsstoffen beter opneemt waardoor het gras beter groeit. Het tegengaan van mos en onkruid een win win situatie, daarin tegen zal een te lage ph waarde uiteindelijk alleen kunnen worden voorkomen met het strooien van kalk. De beste periode is eind Februari begin Maart om het gazon te kalken. Wel is het belangrijk om eerst de zuurtegraad van de boden te testen en als deze tussen de 5,5 en 6 ligt kun je hier mee starten.

 5. Gazon verticuteren

  Een goed ademend gazon is de basis voor een groen gazon. Wanneer de wortels van het gras niet worden verstikt zal het ook alle voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Het gazon verticuteren is belangrijk om de viltlaag die vaak ontstaat bij verstikking van het gras te verwijderen.
  Let wel op een viltlaag zal altijd in het gras aanwezig zijn en is niets meer dan planaardig afval van mos en onkruid. Maar te veel is niet goed en hierdoor zal het handmatig of machinaal verticuteren noodzakelijk zijn om deze dode laag te verwijderen.

 6. Gazon inzaaien

  Kale plekken kunnen ontstaan wanneer het gras onvoldoende mogelijkheden heeft gehad om te groeien. Er zijn verschillende oorzaken zoals schaduw, mos, onkruid, of te weinig bemesting. Toch zijn deze plekken eenvoudig te hertstellen door hier opnieuw graszaad in te zaaien.
  Gebruik wel het zelfde soort graszaad als het bestaande gras en bevochtig de plekken regelmatig die net zijn ingezaaid.

 7. Gazon bemesten

  Het gazon bemesten is noodzakelijk onderhoud om gedurende het gehele jaar een mooi groen gazon te hebben in uw tuin. U kunt het onderscheid maken tussen organische en minerale meststoffen.
  Organische meststoffen zijn ideaal om de structuur van je grasmat te verbeteren, wel heeft u gras wat meer tijd nodig om de organische meststof optimaal te verwerken.
  Voor een snel resultaat dan kunt u beter een minerale meststof gebruiken maar zult u wat vaker moeten strooien om de werking minder lang zal zijn.

 8. Onkruid verwijderen

  Het gehele seizoen door zult u onkruid moeten verwijderen voor het onderhoud.

 9. Besproeien

  Zorg ervoor dat uw gazon het gehele jaar voldoende water krijgt dat is erg belangrijk. Natuurlijk zult u in droge periodes tijdens de zomer vaker moeten sproeien dan in natte periodes. Zorg ervoor dat het gazon veel water krijgt. De bodem zal bij droog weer snel volledig uitdrogen. Ook kunt u een automatische sprenkel systeem plaatsen die bij warm weer automatisch inschakelt.
  Wanneer er een periode ontstaat van extreme droogte is dit zeer schadelijk voor het gazon. Het gras zal snel verdorren en heeft tijd nodig om weer volledig te herstellen.

Handig om te weten

Hoe vaak moet er kalk op mijn gazon?

De beste tijd om kalk over uw gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haalt u als u 2x per jaar kalkt strooit.

Kan ik teveel kalk strooien?

Kan u te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in uw tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde. Leest u alles over teveel kalk strooien op deze pagina.

Welke maand mijn gazon bemesten?

In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!