Boomstronk verwijderen

Een boomstronk verwijderen door met een schep uit te graven is tijdrovende en zeer zware klus en is niet voor iedereen weggelegd.

Heeft u een boom in uw tuin staan die u liever kwijt bent? Het kan bijvoorbeeld zijn dat er minder zonlicht in uw tuin komt door de boom. Of dat u een andere indeling van uw tuin wilt en dat de boom daar niet meer bij past.

Of wellicht is de boom wel ziek. Dan kunt u de boom laten verwijderen.

Als u dat door een hovenier laat doen, neemt hij er speciaal gereedschap voor mee en kost het veel minder tijd dan wanneer u deze klus zelf oppakt.

Boomstronk verwijderen

Wat kost gemiddeld een boomstronk laten verwijderen?

Het kan zijn dat er nog een boomstronk in je tuin zit van een boom die eerder, door vorige bewoners bijvoorbeeld, al is gekapt.

De kosten van het verwijderen van een boomstronk zijn afhankelijk van:

 • De plaats en bereikbaarheid van de boomstronk.
 • Omtrek boom.
 • Het te gebruiken gereedschap.

Daarom hebben we de prijzen voor een boom kappen en een boomstronk verwijderen in onderstaand overzicht gezet.

Werkwijze boomstronk verwijderenGemiddelde prijs
Boom kappenTussen €250,- / €650,-
Boomstronk laten verwijderen met stobbenfreesTussen €50,- / €100,-
Boomstronk laten verwijderen met uitgravenTussen €55,- / €200,-
Boomstronk laten verwijderen (groter dan 90 cm doorsnee)Tussen €250,- / €550,-
Wijze boomstronk verwijderenVoorwaarden voor deze methode
Uitgraven boomstronkBoom moet goed bereikbaar zijn voor te gebruiken materiaal
Gebruik maken van slobbenfreesEr hoeft niet specifiek ruimte om de boom te zijn

Staat de boom langs een (openbare) weg staat. Ligt de boomstronk naast een (openbare) weg, dan is het mogelijk de boomstronk in één keer weg te halen. Dit kan door de stronk uit te graven en weg te trekken met een auto.

Staat de boom midden in uw tuin, dan wilt u natuurlijk niet dat uw hele tuin omgegraven wordt. In dit geval gebruiken wij een slobbefrees. Hierdoor kunnen wij op de exacte plek aan het werk en de ruimte rondom de verwijderde boomstronk blijft intact.

Boomstronk verwijderen waarom uitbesteden?

Een hovenier weet exact hoe hij deze klus het beste aan kan pakken, zonder schade aan uw huis of tuin te veroorzaken. Maar u heeft grootse plannen om een nieuw terras aan te laten leggen en daarvoor zal de tuin eerst leeggehaald moeten worden.

Daarnaast beschikt de vakman over de juiste gereedschappen om de boomstronk snel en effectief te kunnen verwijderen.

Daarnaast heeft een vakman kennis over hoe diep hij de wortels van een boomstronk moet verwijderen. 

Zo weet u zeker dat hij de wortels ver genoeg verwijdert en dat u hier later geen hinder van ondervindt. De richtlijnen voor hoe diep de wortels moet verwijderen, zijn als volgt:

Verschillende manieren mogelijk

Er zijn verschillende manieren om het verwijderen van een stronk of wortels wat makkelijker te maken.

We zetten de 6 belangrijkste tips op een rij voor u:

 • Chemische verwijdering.
 • Verwijderen met zout.
 • Branden.
 • Stobben frees.
 • Kettingzaag.
 • Kraan.

Boomkappen hoe gaat dat?

Gaat een hovenier een boom verwijderen uit uw tuin, dan kan hij op verschillende manieren te werk gaan. Welke methode hij kiest, is afhankelijk van de afmeting van uw tuin, het formaat van de boom en de bereikbaarheid van uw tuin voor de machines.

Boom kappen: drie opties

De hovenier kan een boom op drie manieren verwijderen:

 • Vallen: Dit is de snelste en voordeligste manier om een boom te kappen. De hovenier zaagt de boom in één keer bij de grond af. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de boom voldoende ruimte heeft om te vallen. Om de valrichting te bepalen, maakt de hovenier een inkeping. Met behulp van een bijl of kettingzaag maakt hij een schuine snee in de boom, tot iets verder dan de helft van de stam. Vervolgens maakt hij van onderaf een tweede snede. Als de twee punten elkaar raken, kan de boom al beginnen te hellen in de gekozen richting.

 • Klimmen: Is er niet voldoende ruimte om de boom in één keer te laten vallen, dan kapt de hovenier de boom in delen. De goedkoopste methode om de boom in delen te kappen, is met de klimtechniek. De hovenier klimt in de boom en verwijdert stukje bij beetje delen van de boom. Hij start bovenin met de kleine, dunne takken. Vervolgens verwijdert hij de grote takken. En tot slot zaagt hij steeds een stuk van de stam af, tot hij bij de grond is, of tot de boom laag genoeg is om te kunnen vallen. Dan laat hij de boom met behulp van een inkeping de gewenste richting op vallen.

 • Hoogwerker: Is de boom te ziek of om andere redenen niet veilig genoeg om in te klimmen, dan gebruikt de hovenier een hoogwerker om de boom in delen te kappen. Dit is veruit de duurste methode, omdat u naast arbeidskosten ook de huur van de hoogwerker betaalt. 
bomen-laten-snoeien
Hovenier gebruikt de klim methode

Boomstronk verwijderen

Is de boom gekapt, dan kan de vakman de boomstronk verwijderen. Vaak kan dat door dezelfde vakman gedaan worden. Het scheelt dan ook in de kosten als uw de boomstronk direct laat verwijderen. U betaalt dan bijvoorbeeld maar eenmaal de voorrijkosten.

Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk.

Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit. De boomstronk en de wortels worden met een enorme kracht verwijderd en vernietigt.

Soms zit er aan de stobbenfrees ook een versnippermachine vast. Die versnipper aar maakt het hout van de boomstam en de wortels direct klein.

Is frezen geen optie, omdat er geen ruimte is voor de machine of is het niet nodig, omdat het om een kleinere boom gaat, dan kan de hovenier ervoor kiezen de boomstronk uit te graven.

Dit kost, ook bij een kleine boom, meer tijd, omdat het meer handwerk is. Dat ziet u daarom ook terug in de prijs.

Als de vakman de boomstronk verwijdert door hem uit te graven, legt hij de stonk en de wortels zoveel mogelijk bloot en zaagt het daarna af.

Boom kappen hout afvoeren

De boom is verwijderd, maar wat doe je met al het hout? Meestal biedt de hovenier je verschillende mogelijkheden aan. U kunt het bijvoorbeeld versnipperen, als dat al niet direct door de stobbenfrees gedaan is.

De houtsnippers maken een mooi tuinpad of kunnen dienen als bodembedekking rondom een speeltoestel voor de kinderen.

U kunt het hout natuurlijk ook laten afvoeren door de hovenier. Vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. U kunt er ook voor kiezen het overgebleven hout zelf af te voeren. Of beschikt u over een haard of houtkachel?

Dan kunt u met die gekapte boom natuurlijk het ook prima gebruiken voor haardhout.

Je kunt het door de hovenier in haardblokken laten zagen.

bomen-laten-kappen
Boom laten kappen

Wortels

Niet alleen de boomstronk kan uiteraard in de weg zitten. Denkt u eens aan de wortels van de stronk die zich in de loop van de jaren meters onder uw gazon zijn gegroeid.

Ook het verwijderen van de boomwortels is geen gemakkelijke klus.

Wij raden u dan ook aan om een professionele hovenier in te huren voor de complete verwijdering, zowel van de wortels als de boomstronk zelf.

De prijzen voor de gehele verwijdering zijn afhankelijk van de grote en dikte van de stronk en de lengte van de wortels die zich onder de stronk bevinden.

Wilt u weten wat het gaat kosten om een boomstronk met wortels te laten verwijderen?

Dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen zodat wij u een prijsindicatie kunnen toesturen.

Handig om te weten…

Kan ik zelf een boomstronk verwijderen?

Afhankelijk van de omtrek kunt u zelf veel voorbereidende werkzaamheden treffen waardoor de kosten lager worden.

Hoe kan je een boomstronk verwijderen ?

In de meeste gevallen kunt u een boomstronk niet zelf verwijderen en zal u hier een hovenier voor in moeten schakelen.

Hoeveel kost het verwijderen van een boomstronk?

Dit is afhankelijk van de doorsnee van de boom en de wijze van verwijderen. De kosten van het verwijderen van een boomstronk zijn ook afhankelijk van:

De plaats en bereikbaarheid van de boomstronk.

Omtrekboom.

Gereedschap.

Geef het verwijderen uit handen

U heeft voor verwijdering de juiste apparatuur en materialen nodig. Hiermee kunnen wij u dan ook helpen.

De Tuinaanleg-Concurrent beschikt over de juiste apparatuur en het goede materiaal om goedkoop een boomstronk te verwijderen.

Dit doen wij dan ook zeer effectief.

Als wij de deze vervelende ergernis weghalen, dan garanderen wij u dat deze niet meer terugkomt.

Verder kunnen wij u ook een advies geven over de mogelijkheden van het afgraven van uw tuin.

Op onze website vindt u een duidelijk overzicht van onze werkzaamheden en de projecten die wij uitvoeren.

Vult u ons offerte formulier in voor een boomstronk te laten verwijderen en binnen een aantal werkdagen treft u het kosten overzicht in uw mailbox aan.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!