Tuin bestrating laten aanleggen

Voor of achter, in uw tuin bestrating laten aanleggen bepaald het grootste gedeelte de sfeer van uw woning en tuin.

Is uw oude straatwerk verzakt en u wilt uw oude tuinbestrating laten vervangen of laten her bestraten?

En gaat uw voorkeur uit naar een nieuwe strak betegelde voor of achtertuin. Maar mist u de ervaring om uw kleine of grote tuin of terras zelf opnieuw te bestraten of heeft u daar geen zin in of tijd voor?

Dan kan de oplossing zijn om een hovenier of stratenmaker in te huren voor het laten bestraten, afgraven, egaliseren, ophogen of het vernieuwen van uw oude bestrating.

Tuin bestrating laten aanleggen

Kosten tuin bestrating leggen

De kosten van een nieuwe bestrating aanleggen kunnen sterk variëren. Afhankelijk van de keuze voor de soort stenen begint de prijs vanaf 15,- euro per m² en kan oplopen tot circa 60,- euro per m².

Voor het inhuren van een stratenmaker moet u rekening houden met ongeveer 30,- euro tot 40,- euro per uur.

Kosten stratenmaker

Kunt u zelf uw voor of achtertuin niet betegelen omdat dit werkt gewoon te zwaar is? Dan is dit een goede reden om het straatwerk uit te besteden aan een vakkundige stratenmaker.

U kunt een stratenmaker inhuren vanaf € 25,- per uur of een prijs per m² tussen de € 10,- – € 15,-. 

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het bestratingswerk en het leg motief wat u kiest berekend de stratenmaker of hij de klus per uur gaat uitvoeren of per vierkante meter.

Kosten tuin bestrating

De gemiddelde prijs van een bestrating zowel bij een nieuwbouw als bestaande woning begint al vanaf € 10,- per m².

De hoogte van de vierkante meter kosten zijn geheel afhankelijk van de wensen die u heeft.

We zullen u hier in de prijzentabel laten zien wat de gemiddelde kosten van verschillende soorten sierbestratingen zijn:

Bestrating tegelsGemiddelde prijzen per m²
Betonnen tuintegels  € 15,- tot € 30,-
Gebakken tuintegels  € 20,- tot € 40,-
Natuursteen tuintegels  € 25,- tot  € 55,-
Betonklinkers  € 10,- tot € 30,-
Keramische tegels  € 22,- tot € 35,-
Flagstones  € 15,- tot € 32,-
In cement gelegd  € 8,- per m² extra
Ophoogzand  € 40,- per m3 voor 20 m²

Mogelijkheden tuin bestrating

Met een tuinbestrating leggen voor zowel een kleine als grote tuin bedoelen we de stenen die gebruikt worden voor het bestraten van uw terras, tuinpad en of oprit.

Net als de vloer in uw huis, zorgt het straatwerk buiten in uw voor- of achtertuin voor een stevige vlakke solide basis.

Het aanleggen van een tuinbestrating wordt doorgaans op drie plekken toegepast:

  • Terras: Als u op uw terras een tuinbestrating laat leggen, dan is het verstandig om uit te gaan van een oppervlak van minimaal 12 vierkante meter.  Zo heeft u voldoende ruimte voor uw tuinmeubelen en kunt u optimaal genieten van uw tuin en de zon. Natuursteen is in deze een goede aanrader en blijft jarenlang mooi.

  • Tuinpaden: Een tuinpad is gemiddeld 80 cm breed. U kunt hierdoor bijvoorbeeld met een container over het pad lopen. Een tuinpad kan gelegd worden met verschillende maten stenen of klinkers. U kunt er zelfs voor kiezen om tegels van 80 cm breed te laten leggen. Klinkers leggen is de meest goedkoopste variant.

  • Oprit: Uw oprit vraagt om specifieke tuinbestrating. Maakt u een keuze voor dikke stevige tegels. Het straatwerk mag natuurijk niet verplaatsen of verzakken onder het gewicht van uw auto. U heeft al genoeg aan een ruimte van 2,5 meter breed bij 5 meter lang. Deze ruimte is nodig om uw auto te parkeren en ruimte over te houden makkelijk in- en uit te stappen.

Graag adviseren wij u met uw keuze uit de verschillende mogelijkheden die tuinbestrating te bieden heeft.

Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit prima aansluit bij de bestrating die u mogelijk al gebruikt heeft in uw voortuin.

Het is toch de eerste indruk die mensen krijgen als ze bij u op bezoek komen.

De meest voorkomende maten van de bestratingstegels die worden gebruikt zullen wij hieronder weergeven zodat u makkelijker een keuze kunt maken:

  • 40 x 40
  • 50 x 50
  • 60 x 60
  • 80 x 80
  • 100 x 100

De tegels 100 x 100 en 80 x 80 zijn zeer zwaar en altijd wat duurder per m² om aan te leggen.

Ophoog- en voegzand

Om verzakking te voorkomen is het van groot belang dat er een solide stevige en vlakke basis is waarop de bestrating wordt gelegd. Dit uiteraard om verzakking te voorkomen.

Daarom wordt bestrating altijd op een bed van ophoogzand gelegd. Maar het bestraten van uw voor of achtertuin kan ook in het cement of beton wat het geheel nog steviger zal maken.

Als alle bestrating ligt, met daaromheen de opsluitbanden (waardoor de stenen geen kant meer op kunnen) zal de stratenmaker vervolgens met voegzand ervoor zorg dragen dat ook tussen de stenen de ruimte met voegzand wordt gevuld.

Dit doet hij door het voegzand tussen de tegels te vegen. De kosten ten voor het ophoog- en voegzand bedragen rond de 50,- a 70,- euro per big bag. Eén big bag is voldoende voor 20 vierkante meter bestrating.

Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen ervoor (zoals het woord aangeeft) dat de bestrating als het ware wordt opgesloten zodat het stevig ligt en niet meer kan verschuiven, samen met het voegzand zorgt het ervoor dat u jaren kunt genieten van strak gelegd straatwerk.

De banden worden aan de buitenste randen van het straatwerk van de totale tegeloppervlakte gelegd. Per meter kosten opsluitbanden tussen de 2,- a 5,- euro per meter.

Waarom een tuinbestrating?

Allereerst uit praktische overwegingen. U kunt zonder vieze moddervoeten bijvoorbeeld naar uw schuur of voordeur lopen.

Zonder stenen of tegels moet u zich een weg banen over zand en/of gras met met moddervoeten als gevolg.

De laatste jaren zien we steeds meer dat de praktische reden het onderspit delft van het visuele aspect.

Door de verschillende soorten tuintegels, schuttingen en tuin accessoires is het ontwerpen en inrichten van een tuin bijna net zo belangrijk geworden als de inrichting in uw huis.

Toch heeft tuinbestrating in eerste instantie een praktische functie.

Tuin bestrating laten aanleggen

Tuin Bestrating onderhouden

In tegenstelling tot het laten onderhouden van je tuin vraagt bestrating eigenlijk weinig onderhoud. Toch ligt dit aan de keuze van uw tuintegels.

Betontegels hebben de neiging na verloop van tijd te verkleuren maar zijn ook goedkoper in aanschaf.

Dit terwijl de natuurstenen tuintegel prachtig blijft en met een regelmatige veegbeurt voorkomt u dat onkruid tussen de tegels tevoorschijn komt.

Tot slot is het onderhoud van een tuin die bestraat is minder werk dan dat u voor een tuin met beplanting en een grasveld kiest.

Wij adviseren u wel 1 keer per jaar de stenen of tegels goed schoon te maken met de hogedrukspuit en desnoods impregneer de tegels een keer in het jaar.

Oude tuin bestrating vernieuwen

Omdat straatwerk heel sterk is blijft het jaren in goede conditie. Een goed aangelegde moderne tuinbestrating word gelegd in een bepaald verband en in een laag cement, is een sieraad voor uw tuin en ook waarde vermeerderend voor uw huis.

Het laten bestraten van uw voor of achtertuin is dus een investering voor de langere termijn.

Maar ook in de loop van de tijd zal de oude bestrating opnieuw aangelegd moeten worden.

In de meeste gevallen begint dit met het opnieuw ophogen van de ondergrond ( het zand ) Na het ophogen en aantrillen kan de bestrating opnieuw aangelegd worden of u kunt kiezen om de oude stenen of tegels terug te leggen.

Tuin bestrating laten aanleggen

Houten vlonders in plaats van tegels

Als u geen stenen wilt voor de afwerking van uw tuinpad of terras, dan is hout ook een leuke oplossing. Bepaalde houtsoorten zijn namelijk heel geschikt voor buitengebruik.

Houten vlonders gebruiken als tuin bestrating worden in combinatie met straatwerk steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld voor een terras.

Houdt u er wel rekening mee dat hout minder lang mee gaat dan bijvoorbeeld tuintegels.

Bespaar nu op de kosten!

Wilt u graag weten wat een gemiddelde tuinbestrating per m² kost? Dan is het nu vrij makkelijk om de prijzen te achterhalen.

Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 2 werkdagen een prijsindicatie.

Op deze manier kunt u onze prijzen snel vergelijken met die van andere hoveniers en bespaart u altijd op de kosten van uw nieuwe tuinbestrating! Bovendien zijn onze prijzen sterk concurrerend.

Tuinaanleg-concurrent
Tuinaanleg-concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!